Historia

Reportrar utan gränser startades i Frankrike 1985 av den unge radiojournalisten Robert Ménard. Han hade reagerat på att massmedier i västvärlden bara brydde sig om avlägsna länder när katastrofer av något slag hade inträffat. Genom att starta Reporters sans frontières ville Robert Ménard komplettera en nyhetsrapportering som han ansåg sensationalistisk och ge bilder från olika länder inte bara i tider då det var krig eller kaos orsakade av naturkatastrofer.

I fyra år stödde Reportrar utan gränser en journalistik, som försökte berätta om ”bortglömda länder”. Under den här perioden upptäckte Robert Ménard hur svårt det var för många journalister att utöva sitt yrke.

I många länder dödades reportrar varje år under sin yrkesutövning. I andra satt de fängslade för att de hade rapporterat för makten obehagliga sanningar. 1989 lades organisationens arbete om totalt. Från och med det året prioriterades i stället arbetet att försöka få fängslade journalister befriade och att påtala brott mot pressfriheten och yttrandefriheten runt om i världen.

Som organisation finns Reportrar utan gränser i dag i tio länder, men medlemmarna är spridda runtom i världen.

I Paris ligger Reportrar utan gränsers generalsekretariat med ett 40-tal anställda. Andra stora sektioner finns i Tyskland, Spanien och Schweiz, något mindre i Belgien och Finland. Därutöver har organisationen kontor i London, Washington, New York, Tunis och Tokyo.

På ett hundratal platser runtom i världen har RSF korrespondenter och rapportörer, som ser till att generalsekretariatet får reda på brott mot press- och yttrandefriheten.