Skrämselattacker mot journalister i Karachi

 – Vi uppmanar myndigheterna att bryta trenden av våld och straffrihet genom att utreda båda dessa fall grundligt. Vi påminner också om att journalisters säkerhet måste garanteras om en demokrati ska kunna fungera på ett bra sätt, och väntar på ett tecken från regeringen om att den politiska viljan finns för att få ett slut på straffriheten. Utan detta är pressfrihet och oberoende medier omöjligt, säger Reportrar utan gränser.

– De många farorna journalister står inför inkluderar organiserad brottslighet, vedergällningar från radikala grupper, bombningsrisker samt våld från säkerhetsstyrkorna och mäktiga lokala tjänstemän. Sju journalister har dödats i Pakistan sedan årets början. 2010 mördades 11 journalister med en tydlig koppling mellan motivet och deras arbete, fortsätter pressfrihetsorganisationen. Asim hade precis lämnat sitt hem på morgonen den 27 juli i en bil tillsammans med sin bror när två pistolbeväpnade män på en motorcykel försökte blockera deras väg och sköt mot bilen. Ingen skadades, men när Asim återvände hem fick han ett anonymt telefonsamtal med meddelandet: ”Nästa gång skjuter vi mot ditt bröst istället för bilen”. – Det är tydligt att attacken var en reaktion mot Target, mitt TV-program som handlar om organiserad brottslighet i vår region, säger han till Reportrar utan gränser.

Munawar kidnappades av oidentifierade personer den 21 juli efter att ha frågat en lokal politiker “oönskade frågor” om den fängslade ledaren för ett annat parti. Han släpptes två dagar senare i Hub i grannprovinsen Balochistan. Han vägrar ge Reportrar utan gränser några detaljer om kidnapparna eller om hur han behandlades under tiden i fångenskap av rädsla för hämndaktioner. Reportrar utan gränser har också fått veta att Sherin Zada, chef för nyhetsbyrån Express News TV, attackerades den 26 juli av soldater under rapporteringen av en demonstration i Kalam i det norra Swat-distriktet. Pakistan har plats 151 på listan av 178 rankade länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2010. Landet är ett av världens farligaste och dödligaste för journalister.