Libysk TV-station attackerad av NATO

Att uppgifterna om offren fortfarande är obekräftade påminner om svårigheten i att fastslå vad som händer i ett krig när inga journalister befinner sig på plats eller när deras möjligheter till att arbeta är mycket begränsade.

– Återigen ber vi myndigheterna i Tripoli om att låta journalister arbeta fritt. Vi påminner också NATO om att nyhetsmedier är civila installationer och inte militära objekt.

Al-Jamahiriya används uppenbarligen av Gaddafi-regimen för att sprida propaganda, men detta legitimerar inte alls attacker på stationen, säger Jean-François Julliard, Reportrar utan gränsers generalsekreterare.

– Andra medel, såsom stöd till oberoende medier, måste användas för att minimera regimens propaganda och hot.

Vi uppmanar till en öppen utredning av omständigheterna kring dessa luftangrepp. Militära attacker på civila installationer är krigsbrott såväl som allvarliga brott mot Genèvekonventionerna. Det är väsentligt att fastställa vem som bär ansvaret, fortsätter Julliard. I ett uttalande säger NATO att flygangreppen skedde för att tysta regimens “terrorsändningar” och för att få ett slut på dess användning av satellitsänd TV som ett medel för att skrämma det libyska folket och hetsa till våldsdåd. Det är inte första gången NATO attackerar nyhetsmedier.

Den militära alliansen kritiserades för att ha bombat serbiska TV-stationers huvudkvarter år 1999 av en utredningskommission skapad av Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY). Enligt kommissionen var TV-stationernas propaganda inte skäl nog för att göra dem till legitima mål i militära operationer. År 2003 anföll en militär koalition, ledd av USA och Storbritannien, avsiktligt ett antal mediebyggnader i Bagdad. Attackerna drabbade huvudkvarteret för de irakiska nationella TV-stationerna, Bagdad-kontoren för två arabiska TV-stationer (Al-Jazeera och Abu Dhabi TV), och ett palestinskt hotell använt som en bas för många utländska journalister. Även detta fördömdes starkt av Reportrar utan gränser.