Kränkningar av informationsfrihet i Demokratiska Republiken Kongo

Publicerad: 2012-05-16 04:05
Uppdaterad: 2013-02-25 06:02
Reportrar utan gränser ser med oro på de kränkningar av informationsfriheten som har tagit plats i Demokratiska Republiken Kongo de senaste två veckorna. Särskilt drabbade är de östra provinserna Norra Kivu, Sydliga Kivu och Orientale.

Bland annat tvingades en radiostation att stänga och 11 journalister greps (tre av dem är fortfarande fängslade), dessutom riktades hot mot två journalister.   Radio Liberté, en station som ligger i Butembo, Norra Kivu-provinsen, stängdes ned 13 maj på order av borgmästaren. Säkerhetstjänsten grep nio journalister vid stationen. Presentatören Kashigwe Binjamin Pili Pili greps tidigare samma dag i sitt hem.

– Vi är chockade av Radio Libertés godtyckliga stängning trots att invånarna är i stort behov av den information de får i tider av våldsamheter, säger Reportrar utan gränser.

– Lokala tjänstemän har ingen rätt att stänga en radiostation och säkerhetstjänsten får inte bryta mot lagen och ta order av privata intressen och särintressen.

Reportrar utan gränser tillade:

– Detta är ett skrämmande maktmissbruk.

Vi uppmanar myndigheterna att släppa presentatören, som fortfarande är gripen, och att tillåta radiostationen återuppta sitt arbete. Razzian på Radio Liberté, som ägs av den rika oppositionspolitikern Jean-Pierre Bemba, började klockan 7 på morgonen när säkerhetsstyrkor tillsammans med polis och militär stormade in på stationen. Alla journalister greps och fördes till säkerhetstjänsten lokala högkvarter i Buembos stadsdel Furu. Stationens sändare, generatorer och mobiltelefoner beslagtogs. Efter att invånarna fått reda på razzian på radiostationen, samlades de utanför säkerhetstjänsten huvudkontor för att protestera mot gripandet av journalister, uppger olika lokala medier.

Alla journalister släpptes slutligen, förutom presentatören Binjamin som hålls av brottsutredningens polis.

Razzian skedde på grund av Binjamins telefonintervjuer under hans morgonprogram ''Animation Volcan'' den 7 maj med en rebell allmänt känd som La Fontaine och en arméöverste Kahasha som leder rebellstyrkor mot den officiella armén i Lubero och Rutshuru regionerna söder om Butembo. Butembos borgmästare reagerade genom att utfärda en order den 12 maj att stänga stationen i tre månader. Motiveringen är att stationen avser att genomföra ''en kampanj för att smutskasta Demokratiska Republiken Kongos regering och demoralisera regeringstrogna grupper, som kan utgöra ett angrepp på statens säkerhet''. Stängningsorderna kan ha kommit från norra Kivus guvernör Julien Paluku som är känd för sin fientlighet mot media, uppger lokala källor till Reportrar utan gränser.

Den 2 maj hotade guvernören journalisten Giséle Kaj Kaung, efter att ha anklagat henne för att ha varit partisk och umgåtts med rebeller. Efter att ha sänt intervjuer med invånare och säkerhetsstyrkor där hon gav sken av att soldater kontrollerade vissa områden och att människor flydde i riktning mot den rwandiska gränsen. – I en region som får stå ut med mycket våld och väpnat uppror, uppmanar vi guvernören att agera förnuftigt och med återhållsamhet, säger Reportrar utan gränser.

– Det offentliga ämbetet som han är ansvarig för har skyldighet att skydda mediepersonal som utför sitt jobb. Och inte utsätta enskilda journalister för ännu större fara genom att förtala dem. Journalist in Danger (JED), en samarbetsorganisation till Reportrar utan gränser, säger att guvernören Palukus anklagelser mot Kaung i det nuvarande våldsamma klimat var som att ''uppmana till hennes mord''. Detta är andra gången Paluku har hotat henne. År 2008 anklagade han henne för att vara rebelledaren Laurent Nkundas bihustru. Kisangis nyhetsredaktör Sébastien Mulamba och tidningens utgivare Mbuyi Mukadi, greps av underrättelsetjänsten och polisen den 9 maj i Kisangi, huvudstad i provinsen Orientale, för att ha smutskastat den lokala parlamentariska representanten Alphonse Awenze. I en artikel den 15 maj anklagar tidningen honom för att ha en affär med en annan mans hustru.

Efter att ha tillbringat 48 timmar i polisens högkvarter, överfördes de till Kisanganis största fängelse. Ifall åklagaren beslutar att anklaga dem för förtal, kan de stå inför ett treårigt fängelsestraff. Konstigt nog hade de kommit överens om att publicera Awenzes försvar i tidningen den 15 maj, och de hade varit på väg för att möta honom när de greps.

– Utan att ta ställning i sakfrågan, beklagar vi djupt att dessa två journalister har fängslat i samband med sitt arbete, säger Reportrar utan gränser.

– Vi fördömer deras kvarhållande, för vilka de nödvändiga juridiska och rättsliga förfaranden inte följdes, och vi kräver deras omedelbara frigivning, så att de kan förbereda sitt försvar inför vad vi hoppas kommer att bli en rättvis rättegång.

Reportrar utan gränser fortsätter att kämpa för en avkriminalisering av mediebrott i Demokratiska Republiken Kongo. David Mambo Munyaga, chef på landbygdens radiostation Ondese FM i Kiliba, i södra provinsen Kivu, och kollegan journalisten Malega Muyuku överfälldes av tre maskerade och beväpnade män efter att de hade återvänt från en rapportering den 30 april. Munyag, som redan tidigare har rapporterat om att ha fått hot riktades genom telefonsamtal i samband med sin rapportering, har anmält både hoten och överfallet i hopp om att myndigheterna kommer att identifiera de ansvariga. Han gömmer sig just nu, då han fruktar för sitt liv.

Reportrar utan gränser fördömer det farliga klimatet som råder i denna region och uppmanar de lokala myndigheterna att göra allt för att få ett snabbt slut på hoten och attackerna mot journalister.

Är fri journalistik viktigt för dig?

BLI MEDLEMGE EN GÅVA

Alla kan vara med och stötta vårt arbete för pressfrihet i Sverige och världen.

419 följare | Följ @RSF_RUG på Twitter
Fantastiska nyheter! Journalisten Muhammad Bekzhanov som frigavs i feb 2017 efter 17 år i fängelse i #Uzbekistan ha… https://t.co/cF9Mu8JAuZ
4 dagar 8 timmar sedan
@SR_StudioEtt @RSF_RUG @GinnaLindberg Kanske missat något, men motivet för mordet hade väl ganska lite med hennes yrke att göra? Eller?
6 dagar 7 timmar sedan
@emsdrstrm @RSF_RUG Tack, det var en mycket bra formulering som jag gärna tar med mig!
6 dagar 18 timmar sedan
@SR_StudioEtt @RSF_RUG @GinnaLindberg Tyvärr kräver förväntningar av SCOOP sina offer!
1 vecka 2 timmar sedan
@RSF_RUG Säger som Wall-stipendiaten Hermann. ”Handlar inte om säkerheten för journalister utan (om) mäns våld mot… https://t.co/G6AYOueLYH
1 vecka 2 timmar sedan
@RSF_RUG Madsen hade filmer med mord på kvinnor, inte journalister, på sin dator. Journalisterna själva måste lätta… https://t.co/dd3Q17TsMt
1 vecka 2 timmar sedan
1 vecka 2 timmar sedan
Haveri i #studioett om Kim Wall nu. ”Extremt ovanligt i ett land som Danmark” säger @RSF_RUG. Men kvinnor mördas av män varje år även där
1 vecka 2 timmar sedan
Fantastiska nyheter! Journalisten Muhammad Bekzhanov som frigavs i feb 2017 efter 17 år i fängelse i #Uzbekistan ha… https://t.co/cF9Mu8JAuZ
4 dagar 8 timmar sedan
@SR_StudioEtt @RSF_RUG @GinnaLindberg Kanske missat något, men motivet för mordet hade väl ganska lite med hennes yrke att göra? Eller?
6 dagar 7 timmar sedan
@emsdrstrm @RSF_RUG Tack, det var en mycket bra formulering som jag gärna tar med mig!
6 dagar 18 timmar sedan