Journalister görs till syndabockar i ”Kampen om Geziparken”

000_par75828652-62a06.jpg

– Vi ser med ökad oro på det farliga klimatet som råder för journalisterna som bevakar Turkiets proteströrelse, säger Reportrar utan gränser.

Det är två veckor sedan protesterna tog fart. Både polis och demonstranter riktar våld mot journalister som också hotas av regeringstjänstemän.

– Vi uppmanar alla parter att respektera journalisterna och genast upphöra med attackerna mot dem, säger Reportrar utan gränser. 

En tårgasbehållare kastades av en polis mot Osman Terkan, reporter för dagstidningen The Daily Star. Han träffades på handen och bröt ett finger. Jivan Güner, praktikant för nyhetsbyrån EPA, fick en projektil kastad på sig från ännu oklar källa. Hon fördes till sjukhuset Taksim där hon fick sys och genomgå en huvudröntgen.

Den franske fotografen, Mathias Depardon, som arbetar för Le Monde och The Wall Street Journal, träffades av en projektil som sköts av polis. Depardon uppfattade inte att det var en projektil, utan möjligtvis en tårgasbehållare eller gummikula. Den träffade följaktligen masken som han bar och orsakade mindre skador på axeln.

Den kände frilansjournalisten Ahmed Sik, skadades tidigare den 31 maj, och attackerades ännu en gång den 11 juni med en tårgasbehållare. Han skadades inte, då han bar hjälm.

– Jag har tidigare arbetat i krigszoner men Taksim var fruktansvärt, säger han till Reportrar utan gränser.

Säkerhetsstyrkor jagade människor och mediapersonal har än en gång fallit offer för det riktade våldet mot dem. Både från demonstranter som ser dem som regeringssympatisörer och därför inte bevakar utvecklingen på ett objektivt viss och från säkerhetsstyrkor som medvetet riktar våld mot dem.

Nyligen fick Reportrar utan gränser ta del av information rörande den franska journaliststudenten Lorraine Klein. Efter ett våldsamt gripande den 4 juni med hot om utvisning, frigavs hon äntligen, den 8 juni.

De fyra tv-stationerna Halk TV (stöder oppositionen Republikanska folkpartiet CHP party), Ulusal Kanal (en nationalistisk station), Cem TV (en Alevistisk station) and EM TV, har bevakat ”Kampen om Geziparken” särskilt uppmärksamt. Nu har de mottagit en sträng böter från högsta radio- och tv-rådet (RTÜK).

RTÜK anklagar tv-stationerna för att ha ”skadat den fysiska, moraliska och mentala utvecklingen hos barn och ungdomar”. Genom detaljerad bevakning av protesterna, har tv-stationerna snarare ökat sin popularitet de senaste veckorna. Medan andra kanaler snarare har undvikit bevakning i fler dagar.

Hakan Aygün, redaktionschef för Halk TV, säger till Reportrar utan gränser att de böter som tillskrevs dem var i syfte att hota tv-stationernas journalister och lyfta fram  regeringens bild av proteströrelserna.

–  RTÜKs medlemmar är nämligen utvalda av de politiska partierna där de ledande partiet har en majoritet, säger Aygün.

Tre medlemmar protesterade men kunde inte ändra beslutet, tillägger Aygün och säger att Halk TV kommer föra vidare ärendet till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter om RTÜKs beslut inte upphävs efter överklagande. Det skulle bli den första turkiska privatägda tv-stationen att skicka vidare ett ärende till EU-domstol.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan fortsätter att rikta anklagelser mot mediernas sensationalisering av protesterna, vilket, enligt honom, gynnar särskilda intressegrupper. I förra veckan påstod han Twitter är ett ”problem” och biträdande premiärminister Bülent Arinç anklagar internationell medier för att arbeta med ”utomstående krafter” som ett försök att destabilisera Turkiet.

Frihet för Journalister (GÖP), en sammansättningen av Turkiets ledande journalistförbund, fördömde polisens bruk av våld i ett pressmeddelande, tisdagen den 11 juni.

Hundratals journalister demonstrerade för ”Kampen om Geziparken” för cirka en vecka sedan. Det kom som ett gensvar på en uppmaning från turkiska journalistförbundet (TGS). Samtidigt uppmanade de sina kollegor att respektera journalistik etik och att bevaka protesterna nyanserat och balanserat.