Ryssland utanför prispallen för pressfrihet

– Den glittrande fasad som byggts upp i Sotji kan inte dölja den kamp som varje dag förs av de oberoende journalisterna i Ryssland. När civilsamhället visar allt större vilja att påtala sina rättigheter slår de ryska myndigheterna till med stor kraft och använder alla tänkbara metoder för att försvåra handlingsutrymmet för fria medier, säger jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Kritiker trakasseras
Under tre dagar greps ett norskt TV-team sex gånger och utfrågades om sina källor. Reportrar från Tjeckien har utsatts för samma behandling och flera journalister har nekats visering. Under veckorna före OS förklarades flera kritiska journalister som ovälkomna.

I oktober förra året publicerade Reportrar utan gränser resultatet av en undersökning om informationsläget i Sotji och trakten däromkring. Undersökningen visade att bland de privatägda medierna och inom de mycket aktiva sociala medierna finns mycket självcensur.

Utnyttja tillfället
De flesta journalisterna har emellertid inget att frukta och kommer sannolikt inte att bli hindrade från att jobba. Därför är vårt råd att så många journalister som möjligt under OS tar alla chanser de kan för att träffa representanter för lokalbefolkningen, olika aktivister och lokala journalister.

Alla utländska journalister måste räkna med att de i likhet med deltagarna i spelen och publiken kommer att avlyssnas. All e-posttrafik och alla mobiltelefoner kommer att avlyssnas.

Digital hygien
För att kunna garantera skydd åt sina källor bör alla journalister som jobbar i Sotji inta försiktighetsåtgärder. Reportrar utan gränser har tagit fram ett digitalt överlevnadskit för att kringgå cybercensur, WeFightCensorship.org.

Svag placering på yttrandefrihetsindex
Ryssland ligger på plats 148 av 179 länder som listas på Reportrar utan gränsers internationella pressfrihetsindex 2013.

I Ryssland är de nationella TV-stationerna – där befolkningen får sin huvudsakliga information – i allra största utsträckning kontrollerade av myndigheterna. Sedan år 2000 har minst 30 journalister mördats i Ryssland i anslutning till sin yrkesutövning.