SVT:s samarbetspartner gripen i Azerbajdzjan

Ismayilova är en av Reportrar utan gränsers 100 informationshjältar och har bland annat samarbetat med Uppdrag granskning vid reportage om Telia Soneras affärer i gamla sovjetstater. Reportrar utan gränser kräver att Khadija Ismayilova släpps. Även Sveriges Television uppmanar Azerbajdzjan att respektera pressfriheten.

Ismayilova har gjort flera grundliga granskningar av korruption på regeringsnivå. Hon är en av få journalister som gör det i Azerbajdzjan.

Hon har utsatts för påtryckningar från myndigheterna under flera år. 2012 och 2013 var hon måltavla för en systematisk smutskastningskampanj och utpressningsförsök. I februari anklagades hon för att spionera för USA. Regeringen i Azerbajdzjan har under de senaste månaderna agerat allt hårdare mot människorättsjurister, journalister och sådana som stödjer dem. Ismayilova är en av dem som drabbats.

Hon har också stämts för förtal av en ledande politiker. Han anklagar henne för att ha baktalat honom i en artikel där hon pekade på att politikern undergräver oppositionella grupper för säkerhetstjänstens räkning.

– Smutskastningskampanjerna mot Khadija Ismayilova som började för två år sedan har nu nått sin höjdpunkt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Att en ledande person inom den oberoende grävande journalistiken som är ett riktmärke för andra grips visar att de styrande är mer beslutna än någonsin att eliminera all opposition. Vi uppmanar rättssystemet att släppa henne snarast. Tjänstemännen måste sätta stopp för denna obevekliga kampanj mot henne, fastslår Jonathan Lundqvist.

Tidigare i höstas talade Khadija Ismayilova i EU-parlamentet om människorättsläget i Azerbajdzjan och om sina fängslade kollegor. När hon återvände från den resan kvarhölls hon på flygplatsen i Baku och förhördes i timmar.

Åtminstone 15 journalister och bloggare i Azerbajdzjan har fängslats för sitt arbetes skull. Ingen av dem får någon rättvis rättegång.