Internationella protester till stöd för saudisk bloggare

Badawi dömdes i november till 10 års fängelse och 1 000 piskrapp efter att ha ifrågasatt utvecklingen i Saudiarabien på sin blogg. Piskrappen ska utdelas 50 åt gången tills det fulla straffet är utmätt.

Den andra omgången skulle delas ut i samband med fredagens bön, men ställdes in då en läkare som undersökt Badawi förklarat att hans sår inte hade läkt från veckan innan.

– Saudiarabien kan inte förneka den fruktansvärda grymheten i det här. Det är ett barbariskt straff som går emot internationell rätt. Hur ska han kunna ta emot 950 ytterliggare piskrapp om hans hälsa redan är så dålig. Vänta på att han ska läka för att sedan skada honom igen? Det är ett dödsstraff, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Det internationella samfundet har protesterat mot Badawis öde. Efter uttalanden av USA, Europeiska unionen och Kanada har nu FN begärt att den saudiska regeringen ska benåda Badawi.

Reportrar utan gränsers namninsamling till stöd för Badawi skrevs under av över 30 000 personer och lämnades över till representanter vid den saudiska ambassaden i Paris.