Svensk-turkisk journalist gripen i Spanien på order av Erdogan

89687.jpg

Den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin greps torsdags, 3 augusti, i Barcelona på begäran av Turkiet. Yalcin misstänks för terrorbrott. Reportrar utan gränser (RSF) avfärdar anklagelserna som en metod att försöka tysta kritik mot den turkiska regimen och begär att spanska myndigheter avfärdar begäran och låter Yalcin fortsätta till Sverige.

Det var i torsdags som den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin greps i Barcelona vid en passkontroll i samband med en semesterresa. Den internationella efterlysningen gäller terrorism och är utfärdad av de turkiska myndigheterna. Yalcin är har skrivit för den regimkritiska tidningen Odak Dergisi under sin tid i exil i Sverige, dit han flydde 1984.

– Situationen för journalister inne i Turkiet är sedan länge bedrövlig. Det här är ett försök från Erdogan att förlänga sin makt även utanför landets gränser. Han vill visa att han kan komma åt kritiska röster även om de inte finns i landet. Det är ett missbruk av det internationella polissamarbetet som riskerar att få stora konsekvenser, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Spanien har nu 40 dagar på sig att handlägga ärendet. Om de beslutar att utlämna Yalcin till Turkiet så riskerar han att ställas inför rätta tillsammans med de över 100 andra journalister som Erdogan-regimen anklagar för liknande brott.

– Spanien måste ogiltigförklara arresteringsordern och låta Yalcin fortsätta till Sverige. De kan inte göra sig till hantlangare för en regim som fabricerar anklagelser mot journalister för att undkomma granskning och kritik, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Hamza Yalcin är den andra svenska medborgare som gripits av turkiska myndigheter på kort tid. Den 5 juli greps den svenske it-konsulten Ali Gharavi i samband med en säkerhetsutbildning för människorättsaktivister.

Turkiet återfinns på plats 155 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.