103 journalister dödade i Gaza under fem månaders krig

Minst 103 journalister har dödats i israeliska attacker i Gaza under de senaste fem månaderna, 22 av dessa dödades i samband med sitt arbete. Detta visar en sammanställning som Reportrar utan gränser (RSF) gjort.

Sedan den 7 oktober, dagen då terrorgruppen Hamas attackerade Israel, har 103 journalister dödats i Gaza av den israeliska försvarsmakten (IDF). Av dessa är 91 män och 12 kvinnor. De dödades på olika platser i Gaza, från norr till söder, vilket visar att ingen del av Gazaremsan erbjuder en fristad för journalister.

Minst 22 av dessa journalister dödades i samband med sitt arbete eller på grund av sitt arbete, enligt den information som RSF hittills har samlat in. Många av dem rapporterade på fältet och var tydligt identifierbara som journalister. Andra dödades av attacker som specifikt riktades mot deras hem. RSF har två gånger hänskjutit Israels brott mot journalister till Internationella brottmålsdomstolen.

– Dessa 103 journalister är inte siffror, de är 103 röster som Israel har tystat, 103 färre vittnen till den katastrof som utspelar sig i Palestina, 103 liv som har släckts. Om siffrorna visar något så är det att sedan den 7 oktober är ingen plats i Gaza säker, ingen journalist i Gaza är skonad och massakern har inte upphört. Vi upprepar vår vädjan om att skydda journalisterna i Gaza, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF).

De tre första månaderna var de dödligaste för media. Nästan 80 procent av de 103 dödsfallen inträffade mellan den 7 oktober och den 31 december. I genomsnitt dödades nästan en journalist om dagen under denna period.

Sammanlagt 26 journalister dödades under 24 dagar i oktober, 28 journalister i november och 26 journalister i december. Gazas journalister har levt med en ”ständigt närvarande dödsfara” sedan den 7 oktober, sade RSF:s korrespondent Ola al-Zaanoun, som nyligen evakuerades från Gaza. I januari dödades 11 journalister, däribland Al Jazeera-journalisterna Hamza Dahdouh och Moustapha Thurayya. De dödades under en israelisk attack mot deras fordon. I februari dödades också 11 journalister, i genomsnitt en var fjärde dag.

Under dessa fem månader har journalister dödats överallt: på sina kontor, ute på fältet, i sina hem, i flyktingläger, utanför sjukhus och i sina bilar. Ingen plats är säker för mediearbetare i den belägrade enklaven. Medan de israeliska angreppen fokuserade på Gaza City i norr under de första två månaderna, dödades minst fem journalister i Rafah under samma period.

I början av december flyttades fokus för attackerna till Khan Yunis i mitten av enklaven, och slutligen har Rafah, som gränsar till den stängda egyptiska gränsen, levt under hotet om en nära förestående landinvasion sedan början av 2024. De journalister som sökt skydd i söder håller andan eftersom de inte har någon annanstans att ta vägen.

Foto: RSF