Dawit Isaak har suttit 7 000 dagar i fängelse

Betlehem Isaak Foto: Ivar Andersen

På söndag den 22 november har det gått 7 000 dagar sedan den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. En ofattbart lång tid. ”Vi hoppas Sverige och Europa har honom i åtanke när man fattar beslut som Eritrea”, säger hans dotter Betlehem Isaak. 

Klockan på sajten freedawit.com tickar ofrånkomligt på mot 7 000 dagar. I svenska medier ser vi ibland en tecknad figur som påminner om att Dawit Isaak sitter i fängelse, eller så påminns vi genom att någon noterar då och då hur många dagar han suttit fängslad.

Att vi inte hör mer om Dawit Isaak i den svenska offentliga debatten är sorgligt. Det är som att våra politiska företrädare och Dawit Isaaks många journalistkollegor i Sverige gett upp, eller i värsta fall glömt bort honom.

– Glöm inte Dawit Isaak. Att han nu suttit 7 000 dagar i fängelse är väldigt svårt att förstå. Det är mer än 19 år, utan rättegång, knappt utan livstecken, utan offentligt redovisade signaler från vare sig Sveriges regering eller EU-kommissionen att de faktiskt gör något för att gå honom fri, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

RSF Sverige stod, tillsammans med en rad andra svenska organisationer, nyligen på Mynttorget, i Stockholm. Det var den 27 oktober, Dawit Isaaks 20:de födelsedag i fängelse. Samma dag lanserades en ny rapport – Vitbok om Dawit Isaak – där det framgår att nio svenska utrikesministrar knappt kan redogöra för vad Sverige gjort för att få Dawit Isaak fri. Det framgår också att frågan blivit partipolitisk.

Samtidigt visar svenska riksdagsledamöter och Europaparlamentariker prov på att det går att agera. Riksdagsledamöter från flera partier ställer sig bakom en oberoende parlamentarisk kommission om vad regeringen gjort för Dawit Isaak, men något öppet stöd från sina partiledare har de inte. Sveriges Europaparlamentariker har gemensamt ställt sig bakom en resolution med hårdare krav på Eritrea, med villkorat EU-bistånd mot att Dawit Isaak släpps fri och får komma hem.

– Vi från familjen är tacksamma att det görs försök från alla håll för att få hem vår familjemedlem Dawit Isaak som är den enda journalist med svenskt medborgarskap, och från EU, som sitter fängslad. Vi hoppas på att både Sverige och Europa ställer sig på Dawit sida och har honom i åtanke när man tar beslut kring och om Eritrea, säger Betlehem Isaak å familjens vägnar.

Riksdagsmotionen och resolutionen i Europaparlamentet är två exempel på rekommendationer som görs i rapporten Vitbok om Dawit Isaak, liksom att Sverige bör agera mot det faktum att Eritrea tar ut skatt på sina medborgare som lever i Sverige. Ytterligare ett oprövat verktyg är att ställa Eritreas president Isaias Afwerki till svars för brott mot mänskligheten. Den 22 oktober lämnade också RSF Sverige in en polisanmälan mot Isaias Afwerki och flera av hans ministrar till polisen i Göteborg.

Senast denna metod prövades gick riksåklagaren, på inrådan av regeringen, inte vidare med anmälan. Med 7 000 dagar i fängelse har varken riksåklagaren eller regeringen råd att stoppa anmälan denna gång. Regeringen bör också stödja båda riksdagsmotionen och resolutionen i Europaparlamentet.