10 maj 2022
Reportrar utan gränsers årsmöte beslöt i går, 9 maj, att uppmana Lidingö stad att följa Stockholms stads goda exempel att döpa om namnet på parken utanför den ryska ambassaden och döpa om platsen utanför Eritreas ambassad. Ett tidigare förslag avvisades 2015, men som Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlemyr så väl visar förändras tiderna. Det är dags för Lidingö stad att ta ställning för press- och yttrandefrihet och mot förtryck och övergrepp.
Uttalande med anledning av Reportrar utan gränser Sveriges årsmöte 2022:
I förra veckan beslöt Stockholms stad har att byta namn på parken utanför ryska ambassaden, från Mariebergsparken till Fria Ukrainas plats.
En solidaritetshandling för Ukraina, förklarade finansborgarrådet Anna König
Jerlemyr (M).
Reportrar utan gränsers årsmöte uppmanar Lidingö stad att i samma anda byta namn på platsen utanför Eritreas ambassad som en solidaritetshandling med Dawit Isaak. Han och hans kollegor som greps 2001 är de journalister som hållits fängslade längst i världen. De har varken dömts eller åtalats för något brott.Ett tidigare förslag på namnbyte avvisades 2015. Nu visar Stockholms stad att det går. Lidingö stad, ledd av Anna König Jerlemyrs partivän Daniel Källenfors, kan göra samma sak.
Döp om platsen vid den eritreanska ambassaden som en ständig påminnelse om deras övergrepp mot pressfriheten och journalisterna i landet. Tvinga dem att som besöksadress ange Dawit Isaaks plats. Eller Pressfrihetsplatsen om reglerna förbjuder er att använda hans namn. Eller Setittorget, efter namnet på tidningen Dawit Isaak var delägare i och som regimen
förbjudit.
Dawit Isaak tog 2003 emot Reportrar utan gränser Sveriges pressfrihetspris och valdes vid årsmötet 2021 till hedersmedlem i Reportrar utan gränser Sverige.
Bilden är från en kampanj 2021, där RSF Sverige och stödkommittén för Dawit Isaak uppmärksammade Dawit Isaak genom att visa på alla platser där han kunde vistats, om han varit fri.