2003 Dawit Isaak

Isaak, som är Sveriges enda samvets-fånge, var med och startade Eritreas första oberoende tidning Setit som rapporterade kritiskt om den demokratiska utvecklingen i landet och kriget mot Etiopien. Den svenska regeringen har upprepade gånger kritiserats för att vara alltför lam i förhandlingarna med Eritrea om Isaaks frigivning, bland andra av Reportrar utan gränser.

Sedan 2004 arbetar organisationen aktivt för att Dawit Isaak ska friges. 2003 delade den svenska sektionen av Reportrar utan gränser ut Pressfrihetspriset för första gången. Priset gick då till den svensk-eritreanske journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea sedan september 2001 utan rättegång. Isaak, som är Sveriges enda samvets-fånge, var med och startade Eritreas första oberoende tidning Setit som rapporterade kritiskt om den demokratiska utvecklingen i landet och kriget mot Etiopien.

Den svenska regeringen har upprepade gånger kritiserats för att vara alltför lam i förhandlingarna med Eritrea om Isaaks frigivning, bland andra av Reportrar utan gränser. Sedan 2004 arbetar organisationen aktivt för att Dawit Isaak ska friges.