2010 års vinnare av Nobels Fredspris fortfarande fängslad

Reportrar utan gränser uppmanar de nya pristagarna att sätta press på Kinas regering att släppa förra årets pristagare Liu Xiaobo. Liu Xiaobo är en kritisk skribent som avsitter ett 11 år långt fängelsestraff, och den enda som tilldelats Nobels Fredspris som just nu hålls fängslad.

– Vi gratulerar årets pristagare och välkomnar det faktum att priset tilldelats en trio som arbetat med kvinnors rättigheter. Vi uppmanar nu Sirleaf, Gbowee och Karman att utnyttja all sin moraliska kraft mot kinesiska regeringen så att Liu Xiaobo kan släppas, och att trakasserierna mot hans familj får ett slut, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Jean-François Julliard.

– Att Liu Xiaobo fortfarande hålls fängslad, och övervakningen som hans familj utsätts för, borde vara föremål för en stor kampanj för alla människorättsaktivister. Ett år efter att han fått Nobels Fredspris är han inte bara fängslad, utan hålls också isolerad och förnekas de besök från familjen som han enligt lag har rätt till. Situationen är oacceptabel.

– Situationen för människorättsaktivister har försämrats under 2011. Vissa har ”försvunnit”, andra har misshandlats eller hotats. Lius fru sitter fortfarande i husarrest och förnekas kontakt med yttervärlden. Hon kan bara lämna hemmet en gång i veckan, säger Jean-Philippe Béja, fransk sinolog och vän till Liu. Myndigheterna tillät Lui Xiaobo att närvara vid sin fars begravning i augusti, och två familjebesök i september, i vad som tros vara en försonande gest avsedd att lätta på spänningarna inför årets fredspris.

Besöken var de första som tillåtits sedan han dömdes 2009. Liu Xiaobo greps i december 2008 och dömdes den 25 december 2009 till elva års fängelse för att ha underminerat statens makt genom kritiska artiklar publicerade på nätet, och för att ha uppmanat till demokratisk reform genom Charter 08. Charter 08, inspirerat av Tjeckoslovakiens Charter 77 som cirkulerade bland regimkritiker där, publicerades den 8 december 2008, två dagar innan 60-årsjubileet för den Internationella deklarationen för mänskliga rättigheter. Från början var det en namninsamling underskriven av 300 människorättsaktivister, nu har det över 10 000 namn.