2020 PressFreedomAwards – tre vinnare, och Jimmy Lai får särskilt pris

Tre vinnare och ett specialpris till Jimmy Lai, grundare av Apple Daily in Hong Kong. Idag delades #2020PressFreedomAwards ut i Taipei.

Grattis till Elena Milashina i Ryssland, Lina Attalah i Egypten och Merman Radio i Afghanistan, och föstås till Jimmy Lai som idag tilldelades #2020PressFreedomAwards, vid en ceremoni i Taipei.

Pressfriheten i Hongkong är starkt begränsad på grund av hård press från den kinesiska regimen. Därför ville juryn ge särskilt stöd till Jimmy Lai, grundare av ett av få Hongkong-medier som fortfarande öppet kritiserar den kinesiska regimen och som bevakade förra årets demokratiska protester.  Priset mottogs av hans son, Sebastian Lai, eftersom hans far är anklagad för ”bedrägeri”, och åter igen arresterades förra veckan i Hong Kong.

Elena Milashina är undersökande reporter för den ryska tidningen Novaya Gazeta. Hon rapporterar om Tjetjenien och efterträdde Anna Politkovskaya som mördades 2006. Elena har ofta varit utsatt för fysiskt våld, dödshot och censur. Trots hoten fortsätter hon att skriva kompromisslösa artiklar om de mest känsliga ämnena i Tjetjenien, en autonom republik som styrs med järnhand av Ramzan Kadyrov.

Lina Attalah är redaktör och medgrundare av online-tidningen Mada Masr, en av få återstående oberoende nyhetsbyråer i Egypten. Hon är känd för att skriva om känsliga ämnen och kämpa mot självcensur. Hon har utfrågats ett antal gånger om undersökningar som hon har genomfört. Hennes kontor har genomsökts efter en granskning om sonen till president Abdel Fattah Al-Sissi. Mada Masr har åtskilliga gånger blockerats av myndigheterna. Lina Attalah är en av världens 100 mest inflytelserika personer 2020 enligt tidningen Time.

Merman är den första radiokanal i Kandahar som främjar kvinnors delaktighet i samhället i Afghanistan. Ett team på 15 kvinnor, inklusive journalister, producenter och tekniker, sänder dagliga program i syfte att ändra allmänhetens syn om kön, främja valet av kvinnor till offentliga organ och belysa frågan om könsbaserat våld. Merman utbildar också kvinnor i journalistik. Stationen fortsätter att sända trots hot från talibanerna, varningar från säkerhetstjänsten och attacker mot journalisterna.

Läs mer om RSF 2020PressFreedomAwards