Samma dag som Edelstamspriset 2024 tilldelas Dawit Isaak kommer Åklagarmyndighetens besked om att de inte kommer att inleda en förundersökning om att Eritrea gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.
– Det känns som ett slag i ansiktet. Att svensk polis och åklagare inte utreder brott mot mänsklighet när en svensk medborgare sitter fängslad sedan mer än 23 år. Det är fruktansvärt, säger Erik Larsson som är ordförande i Reportrar utan gränser.
Den 18 september i år anmälde juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Reportrar utan gränsers Antoine Bernard Eritreas president Isaias Afewerki och flera ledande politiker och militärer för att Dawit Isaak hållits fängslad i 23 år utan rättegång och är avskuren från all kontakt med omvärlden.
Juristerna vill få det prövat om dessa personer gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingat försvinnande i Dawit Isaaks fall.
Reportrar utan gränser har vid fyra tillfällen krävt att Sverige ska utreda detta. Den senaste anmälan gjordes den 18 september 2024.
Åklagaren Hanna Lemoine konstaterar nu att den nya omständigheten i denna, den fjärde anmälan, är att mer tid har förflutit sedan målsägaren frihetsberövats. I klarspråk, det som skiljer vår fjärde anmälan från de tre tidigare är att Dawit Isaak nu varit fängslad ännu längre. Detta bedöms inte utgöra ett tillräckligt starkt skäl för att nu besluta att förundersökning ska inledas.
I september 2001 greps Dawit Isaak greps tillsammans med flera kollegor, samtidigt som regimen under ledning av president Isaias Afwerki förbjöd alla medier i landet utom sina egna. Efter nästan 23 år i fängelse är Dawit Isaak och hans kollegor de journalister som hållits fängslade längst i världen.
Eritrea har legat i bottenskiktet av Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex sedan första gången det publicerades, år 2002. I årets index hamnade Eritrea på allra sista plats av 180 länder.
Foto: Kalle Ahlsén