41 journalister dödade under första krigsmånaden

I skrivande stund har sammanlagt 41 journalister dödats i kriget mellan Israel och Hamas som inleddes den 7 oktober. 36 av journalisterna är palestinska reportrar som dödats i israeliska attacker på Gazaremsan. Reportrar utan gränser (RSF) kräver att journalister i Gaza måste skyddas.

Det finns ingen säker plats för journalister på Gazaremsan. Situationen är livsfarlig oavsett om de är ute i det fria, arbetar i presstält som satts upp nära sjukhus, befinner sig i sina hem eller i provisoriska skyddsrum med sina familjemedlemmar.

Siffran är skrämmande. En månad, 31 dagar efter Hamas attack och Israels väpnade svar, uppgår antalet döda journalister till 36.

Bland de senaste offren finns Mohammad Abu Hassir, en palestinsk journalist som arbetade för den officiella palestinska pressbyrån Wafa. Han och flera familjemedlemmar dödades i en attack mot deras hem i Gaza City natten till den 5 november. Mohammad Abu Hassir var den nionde journalisten som dödades i november.

Bristande respekt för skyldigheten att skydda journalister

De israeliska myndigheterna har upprepade gånger sagt att deras väpnade styrkor ”inte riktar in sig på journalister”, men deras bristande intresse för att skydda journalister är uppenbart. Enligt den information som RSF hittills samlat in dödades tio av de 36 journalisterna, när det var tydligt att de utförde sitt journalistiska arbete.

Över 50 medielokaler har helt eller delvis förstörts av israeliska attacker. Den senaste var Agence France-Presses kontor den 3 november. Fem dagar tidigare, den 28 oktober, meddelade Israels försvarsmakt (IDF) AFP och nyhetsbyrån Reuters att de inte kunde ”garantera säkerheten för journalister i Gaza”.

– Det som händer på Gazaremsan är en tragedi för journalistiken, där mer än en reporter per dag har dödats sedan den 7 oktober. Antalet mediearbetare som dödats, tillsammans med tusentals civila, ökar för varje dag. Med godtyckliga luftangrepp eliminerar de israeliska väpnade styrkorna journalister en efter en utan återhållsamhet och uppvisar ett förakt för internationell humanitär rätt. Situationen är akut. Vi kräver att journalister på Gazaremsan skyddas och att utländska journalister tillåts komma in på territoriet så att de kan arbeta fritt, säger Jonathan Dagher, ansvarig för RFS´s Mellanösterndesk.

Lång lista över dödade palestinska journalister

Tre fotojournalister, Ibrahim Lafi, Mohammed al-Salihi och Mohamad Jarghoun, dödades under krigets allra första timmar, den 7 oktober, när de bevakade den israeliska arméns svar på Hamasattacken. Saīd al-Tawil, redaktör för det lokala medieföretaget al-Khamisa, reportern Hisham al-Nawajha och Khabars fotojournalist Mohammad Sobboh dödades av en attack när de bevakade kriget tre dagar senare, den 10 oktober. Samma kväll dödades fyra andra journalister och deras familjemedlemmar i hemmet.

Under dagarna som följde, och fram till skrivande stund, har antalet dödade journalister fortsatt att öka, nästan varje dag. Den 30 oktober dödades tre reportrar som arbetade i Gaza för Palestine TV, den palestinska myndighetens officiella TV-kanal på Västbanken, i attacker mot deras hem. Även deras familjmedlemmar dödades.

Av de nio journalister som dödats under de sju dagar som gått sedan början av november dödades tre den 2 november.

Reporter dödad i Libanon, sex andra skadade

Reuters videojournalist Issam Abdallah dödades i södra Libanon den 13 oktober under en attack som skadade ytterligare sex journalister som arbetade för AFP, Reuters och Qatars TV-nyhetskanal Al Jazeera. En RSF-undersökning har fastställt att platsen där journalisterna befann sig, utsattes för två attacker från öster, i riktning mot den israeliska gränsen.

Fyra israeliska journalister offer i Hamas attack

Fyra israeliska journalister dödades i Hamas-attacken den 7 oktober. Bland dem fanns Roee Idan, reporter på tidningen YNet, som dödades tillsammans med sin familj. Han tog de sista bilderna några minuter före sin död. Dessa bilder har publicerats på YNet.

Bild: Mohammad Zaanoun