Round-up 2021, RSFs rapport över journalister som fängslats, dödats och tagits som gisslan

Brinner du för det fria ordet och är beredd att gå långt för att avslöja orättvisor? Då lever du tyvärr farligt.
Ett rekordstort antal journalister fängslades under 2021, bara för att ha gjort sitt jobb. Av de 488 som sattes i fängelse är 60 kvinnor. 65 togs som gisslan och 46 dödades. Det visar Reportrar utan gränsers, RSFs, årliga rapport om övergrepp mot journalister. Hela rapporten finns i slutet på sidan.

 Antalet fängslade journalister har aldrig varit så stort sedan RSF 1995 årligen började rapportera om övergrepp mot journalister. I mitten av december 2021 befann sig 488 journalister och mediesamarbetspartners bakom galler på grund av sitt yrke. Det motsvarar en ökning med 20 procent på ett år. Den kraftiga ökningen av godtyckliga frihetsberövanden beror främst på tre länder: Myanmar, där juntan tog makten med våld den 1 februari 2021, Belarus, där övergreppen ökade efter det omtvistade omvalet av president Lukasjenko i augusti 2020 och Xi Jinpings Kina, som ökar sitt grepp om Hongkong som en gång sågs som modell för pressfrihet i regionen.

Aldrig tidigare har RSF registrerat så många fängslade kvinnliga journalister. 60 av dem är för närvarande frihetsberövade, det vill säga 33 procent fler än 2020. Kina, som för femte året i rad är det största fängelset i världen för journalister, är också det land där det största antalet kvinnor (19) är fängslade, inklusive 2021 års RSF-pristagare Zhang Zhan, som befinner sig i ett kritiskt hälsotillstånd. I Belarus är fler kvinnor (17) fängslade än män (15). Bland dem, de två reportrarna från den oberoende kanalen Belsat Daria Tchoultsova och Katsiarina Andreyeva. De dömdes till två års fångläger för att ha sänt en otillåten demonstration live. Av de 53 journalister som sitter fängslade i Myanmar är 9 kvinnor.

– Att vi ser denna kraftiga ökning av antalet fängslade journalister beror på den negativa utvecklingen i framför allt Belarus och Myanmar, men även Hongkong. Det visar tydligt på auktoritarismens framfart och hårdföra regimers skrupellösa metoder för att tysta journalister. Tyvärr är det också en effekt av att resten av världen gör alldeles för lite för att stoppa dessa brutala övergrepp på pressfriheten, säger Erik Halkjaer.

En annan slående siffra, men den här gången på tillbakagång, är att antalet dödade journalister understiger 50. Fram till 1 december 2021 fick 46 journalister sätta livet till. Det är en minskning med 20 procent och den lägsta siffran sedan 2003. Minskningen förklaras huvudsakligen med att konflikterna i Syrien, Irak och Jemen har minskat. Men också att pressfrihetsorganisationer som RSF har kampanjat för att internationella och nationella skyddsmekanismer för journalister ska tillämpas. Trots denna historiskt låga siffra dödas i genomsnitt nästan en journalist varje vecka runt om i världen för att de utövar sitt yrke. Enligt rapporten har 65 procent dödats målmedvetet. Mexiko och Afghanistan är återigen de två farligaste länderna i år, med sju respektive sex dödade. Jemen och Indien delar tredjeplatsen med fyra dödsfall vardera.

Utöver statistiken pekar RSF i sin rapport på några av årets mest betydande fall. I Saudiarabien och Vietnam dömdes två journalister (Ali Aboluhom och Pham Chi Dung) till 15 års fängelse, årets hårdaste straff. I Kamerun och Marocko har två journalister utsatts för de längsta och mest Kafkaliknande processer (Amadou Vamoulké och Ali Anouzla). De äldsta fångarna, 74 år gamla (Jimmy Lai och Kayvan Samimi Behbahani) finns i Hong Kong och Iran. Och det var i Mali som den enda utländska journalisten tillfångatogs, fransmannen Olivier Dubois.

Sedan 1995 har RSF ställt samman en årlig rapport om de övergrepp som begåtts mot journalister, baserad på uppgifter mellan 1 januari och 1 december. Rapporten inkluderar såväl professionella som icke-professionella journalister och mediesamarbetspartners. Med hjälp av dessa uppgifter kan vi med största sannolikhet slå fast att journalisterna har blivit fängslade, kidnappade eller dödade på grund av sitt yrke. Vår metodik innebär att vår statistik kan skilja sig från andra organisationers statistik.  

 

Bilan_2021_EN