5 journalister dödade i kriget i Ukraina

Under krigets första månad har två ukrainska och tre utländska journalister dödats under pågående uppdrag. Reportrar utan gränser uppmanar ryska och ukrainska myndigheter att garantera säkerheten för medier på plats i Ukraina. Att attackera journalister är ett krigsbrott.

Det senaste offret var en av få ryska journalister som rapporterar från Ukraina, Oksana Baulina. Hon dödades i Kiev av en kamikaze-drönare den 23 mars, uppger nyhetsorganisationen The Insider som hon arbetade för. Vid tillfället rapporterade hon om skadorna som orsakats av en tidigare anfall på ett köpcenter i en förort till Kiev. Av säkerhetsskäl hade hon beskydd av två poliser som skadades i attacken.

En fjärdedel av de journalister som dödats hittills i år har dött under de senaste 30 dagarna när de bevakat kriget i Ukraina. Eftersom deras rapportering är avgörande för att förstå kriget i Ukraina – och attacker på journalister är ett krigsbrott enligt internationell lag – uppmanar vi de ryska och ukrainska myndigheterna att garantera journalisters säkerhet när de utför sitt jobb, säger Jeanne Cavelier som är ansvarig för RSF:s verksamhet i Östeuropa och Centralasien.

Fox News fotograf Pierre Zakrzewski och den ukrainska journalisten Oleksandra Kuvshinova, som arbetade som fixare för Fox News, dödades i en artilleriattack utanför Kiev den 14 mars. Den brittiske journalisten Benjamin Hall fick allvarliga splitterskador i benet under samma attack.

Brent Renaud, en amerikansk dokumentärfilmare som arbetat för New York Times vid flera tillfällen, sköts i nacken när han den 13 mars körde bil genom staden Irpin, nordväst om Kiev. Juan Arredondo, en amerikansk-colombiansk reporter som satt med i bilen, skadades och lades in på sjukhus. Tillsammans var de ute på uppdrag för att filma invånare på flykt.

Den ukrainska kameramannen Evgeny Sakun som arbetade för den lokala tv-kanalen Kiev Live var den förste journalisten som dödades när ryska missiler träffade tv-tornet i Kiev den 1 mars.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut den 24 februari sammanställer RSF de attacker och övergrepp som sker mot journalister. Utöver de fem dödade har nio andra journalister skadats vid skottlossning, av missiler eller artillerield. Lokala journalister utsätts också för en hel del trakasserier i de ockuperade zonerna.

Ukraina ligger på plats 97 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex, medan Ryssland ligger på plats 150.