6 år sedan Christopher Allen sköts i Sydsudan – RSF kräver en USA-ledd utredning

Reportrar utan gränser (RSF) kräver en USA-ledd utredning av mordet på journalisten Christopher Allen som dödades den 26 augusti 2017 när han rapporterade om inbördeskriget i Sydsudan. Sex år efter mordet har Allens familj fortfarande inte fått svar på sina frågor om hans död.

Den brittisk-amerikanske journalisten Christopher Allen sköts ihjäl när han bevakade en sammandrabbning i Kaya, nära Sydsudans gräns mot Uganda efter att ha varit inbäddad i rebellstyrkor i tre veckor. Vid tidpunkten för mordet var Allen 26 år.

I samband med mordet skedde två krigsförbrytelser. Allen utsattes avsiktligt för fara och omedelbart efter mordet spreds förnedrande bilder som visade hans nakna kropp på nätet.

RSF välkomnar att amerikanska regeringstjänstemän gjort nya ansträngningar för att hålla sydsudanesiska tjänstemän ansvariga, och att de amerikanska och brittiska ambassaderna i Juba gjort ett gemensamt uttalande. Sex år efter mordet har dock ingen officiell utredning gjorts och Allens sörjande familj står kvar med många obesvarade frågor.

Sydsudans regering har misslyckats med att skipa rättvisa i fallet Allen och uppvisar dessutom en oseriös inställning. På den internationella dagen för att stoppa straffrihet för brott mot journalister den 2 november 2022, anklagade informationsminister Michael Makuei Allen för att ha orsakat sin egen död och beskyllde honom för att vara en ”vit rebell”– med andra ord en legosoldat.

RSF stöttar Allens familj i deras globala kampanj för rättvisa, inklusive påverkansarbete på FN-nivå och med Allens båda regeringar, USA och Storbritannien. RSF har kontinuerligt tagit upp Allens fall med USA:s regering, i brev till Trump- och Biden-administrationerna och i möten med justitiedepartementet, utrikesdepartementet och kongressledamöter.

Sydsudan ligger på plats 118 av totalt 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex 2023