Abu-Jamal slipper dödstraff

Abu-Jamal greps den 9 december 1981 för mordet på polismannen Daniel Faulkner. Tillkännagivandet kom två månader efter att den amerikanska domstolen meddelade att de inte tänkte överväga distriktsåklagarens önskan att upprätthålla Abu-Jamals dödsdom. Istället för dödsdom får nu Abu-Jamal livstidsfängelse.

– Beskedet är en seger och slutet på hans omänskliga väntande av sin avrättning. Vi är glada att Mumia Abu-Jamals liv äntligen har sparats efter nästan 30 år i dödscell och motstridiga domar.Men det finns en stor begränsning; alla överklagande är nu omöjliga och Abu-Jamals dom om mordet på Daniel Faulkner kommer inte kunna ifrågasätta. Trots att rättegången 1982 var orättvis och präglades av rasfördomar, säger Reportrar utan gränser.

Abu-Jamals dödsdom upphävdes i april av den federala appellationsdomstolen i Philadelphia på grund av att den ursprungliga juryn fick för dåliga instruktioner. Appellationsdomstolen gav Pennsylvania sex månader på sig att utse en ny jury så att ny dom kunde fastställas, i annat fall skulle de samtycka till livstidsstraff.

Distriktsåklagaren Williams försökte få Högsta domstolen att bekräfta det ursprungliga dödsstraffet, men den 11 oktober kom beslutet att domstolen vägrade undersöka fallet. Det är enbart hans straff som har varit ifrågasatt och det har aldrig varit tal om en ny rättegång.

– Hans förflyttning till ett annat fängelse kommer att ge honom mer frihet, men inte nödvändigtvis ge honom ett effektivt skydd, sa Writer Jacques Lederer, samordnare för Mumia Abu-Jamals stödgrupp i Frankrike till Reportrar utan gränser.

Kommentarer från Faulkners fru, med antydan om att Abu-Jamal inte är säker i fängelset är oroväckande. Två medlemmar av stödgruppen, Jack Hortaut och Claude Guillaurmaud, flög till Philladelphia igår för att träffa Abu-Jamal.

– Detta är ett mycket politiskt fall. Åklagaren Seth Willliams vill bli borgmästare i Philadelphia, vilket är omöjligt utan stöd av Philadelphia Police Fraternal Order. En ny förhandling skulle ha öppnat Pandoras ask. En ny jury skulle ha väckt frågor om Philadelphia polisen, presenterat nya bevis och och ifrågasatt Mumias skuld. Det var ett strategiskt val. Mumia skulle ha föredragit en ny förhandling för att få sin röst hörd. Striden går vidare, säger Guillaumaud till Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser fortsätter att stödja Abu-Jamal, en internationell symbol för kampen mot dödsstraffet.