Ahmed Mansoor och fyra andra demokratiaktivister benådade och frisläppta

Reportrar utan gränser hyllar beslutet från presidenten i Förenade Arabemiraten att benåda bloggaren, Ahmed Mansoor och de fyra andra demokratiaktivister, en dag efter att de dömdes för att förolämpat landets ledare. Alla förväntades släppas senare under dagen. Efter en orättvis rättegång dömde den federala högsta domstolen i Abu Dhabi, Mansoor till tre års fängelse för förolämpande av ledare i UAE samt uppmanat till demonstrationer mot regeringen. De övriga fyra, föreläsaren Nasser bin Ghaith och aktivisterna Farhad Salem, hassan Ali al-Khamis och Ahmed Abdul Khaleq, var enligt brottsbalken dömda till tvåårs fängelse efter förolämpning av ledningen. UAE,s rättssystem som behandlade ärendet visar att det är en fråga om statens säkerhet därför har domen inte kunnat överklagas. Det endas hoppet var därför benådning från president Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nehyan.

– Detta är utmärkta nyheter för Ahmed Mansoor och de fyra aktivisterna som slutligen kommer att släppas efter åtta månader i fängelse. Den uthållighet deras familjer och andra som stödde dem i deras kampanj förtjänar beröm, säger Reportrar utan gränser.

– Domen som meddelades den 27 november är ändå chockerande och visar den repressiva säkerhetspolitiken som genomförs av regeringen sedan upproren i arabvärlden. Vi vill påminna om att inga konkreta bevis presenterades mot Mansoor under rättegången, som ändå resulterade i extremt hårda straff. Han är oskyldig och hans brott är att ha uppmanat regeringen att genomföra demokratiska reformer, tilläger pressfrihetsorganisationen.

– Vi uppmanar myndigheterna att utreda den misshandel som Mansoor och de andra fyra utsatts för under fängelsevistelsen, samt hot mot hans familj. Förenade Arabemiratens myndigheter har en skyldighet att göra allt de kan för att skydda sina medborgare och garantera deras säkerhet. Bloggaren och människorättsaktivisten greps den 8 april och har varit anhållen i egenskap av administratör av demokrati och diskussionsforumet, Al-Hewar (”dialog”). På forumet anklagas han och de fyra andra dömda -under smeknamnet UEA FIVE – ha postat meddelanden som kritiserade regeringens politik mellan juli och oktober förra året. Från den 2 oktober i år vägrade de fem dömda delta i utfrågningar i protest mot en rättegång som de sa var orättvis och politiskt motiverad. De hade även hungerstrejkat sedan den 13 november. Under rättegången har de nekats tillgång till sina advokater som varit förhindrade efter intervjuer med de åtalades vittnen.

Efter gripandet var de fem åtalade mål för en smutskastningskampanj på internet som bars av de lokala medierna. Deras kritiker som anklagade dem för förräderi har organiserat demonstrationer utanför Abu Dhabis domstol och drog sig inte heller för att hota och anklaga de åtalades familjer. I ett gemensamt uttalande den 10 november anklagade de fem åtalade webbplatserna, Lethal Character och Proud Emirati, att ligga bakom kampanjen och sprida fientligheten mot dem och deras familjer. I ett uttalande den 9 november sade Mansoors familj att kampanjen hade blivit intensifierats via internet, TV och i tidningar.

Vid rättegångs förhandlingarna den 23 oktober spelades en inspelning upp där någon gör ett dödshot och kräver en demonstration mot Mansoor. Bloggarens familj har utfärdat ett klagomål mot personen bakom inspelningarna som har identifierats som poeten Said Bakhit Al-Kutubi, dock har inga rättsliga åtgärder vidtagits. En demonstrant greps igår efter att han slagit en släkting till Nasser bin Ghaith utanför rättsalen i går.

Reportrar utan gränser fördömer starkt den här kampanjen och beklagar att inga åtgärder har vidtagits mot dess grundare. Organisationen uppmanar Förenade Arabemiratens myndigheter att följa upp försvarets klagomål och inleda en utredning, så att de bakom skrämselkampanjen ställs inför rätta.De måste vara medvetna om skyldigheten att skydda säkerheten för de fem aktivisterna efter frigivningen. Förenade Arabemiraten är ett av de länder som är under bevakning på listan över internet fiender som sammanställts av Reportrar utan gränser i mars i år. De senaste månaderna har regeringen ökat sitt tryck på nätaktivister.