Den brittisk-egyptiske bloggaren och politiska aktivisten Alaa Abdel Fattah har efter över 200 dagars partiell hungerstrejk meddelat att han har utökat sin protest till noll kalorier om dagen. Från och med söndagen den 6 november kommer han inte längre att dricka vatten. Alaas beslut att eskalera sin hungerstrejk till den här extrema nivån av kräver brådskande åtgärder. Det varnar Reportrar utan gränser (RSF). Om åtgärder inte vidtas under de kommande dagarna kommer Alaa att dö.
– Nu behövs snabba åtgärder för att rädda Alaa Abdel Fattah, säger Jonathan Dagher, chef för RSF:s Mellanösterndesk.
– Egyptiska myndigheter har visat tydligt att de inte bryr sig om Alaa lever eller dör. Det är upp till det internationella samfundet, och särskilt myndigheterna i Storbritannien, där Alaa också är medborgare, att utöva påtryckningar för att säkra hans frigivning. Det är annars stor risk att Alaa Abdel Fattah dör i fängelse, och det kan vi inte tillåta.
I ett brev som Abdel Fattah skickade till sin familj den 31 oktober meddelade Abdel Fattah att han skulle trappa upp sin hungerstrejk inför COP27, den globala klimatkonferensen som hålls i Sharm el Sheikh Egypten. I brevet, som har offentliggjorts, beskriver Abdel Fattah: ”Jag har bestämt mig för att utöka hungerstrejken vid lämplig tidpunkt, i min kamp för min frihet och fångars frihet.”
Abdel Fattah har hungerstrejkat sedan den 2 april, och har endast ätit 100 kalorier om dagen, en tesked honung och mjölk. På morgonen den 1 november drack Alaa sin sista kopp av den varma drycken.Söndagen den 6 november, startdatum för COP27, kommer Alaa att sluta dricka vatten helt. ”Vad som kommer att följa är okänt”, skrev Abdel Fattah i sitt brev till familjen. En människokropp kan vanligtvis överleva tre till fyra dagar utan vatten, beroende på person.
En röst de vill tysta
Bloggaren Alaa Abdel Fattah var en av de ledande rösterna under protesterna 2011 som störtade Mubaraks regering, efter tre decennier vid makten. Första gången han arresterades var den 30 oktober 2011, när militäråklagaren grep honom för att ha skrivit artikeln ”Att vara med martyrerna, för det är mycket bättre”. Artikeln skrevs efter massakern i Maspero där armén dödade 26 koptiska demonstranter i Kairo . Den 28 november 2013 arresterades Abdel Fattah igen och dömdes till 5 års fängelse. Hans frigivning i mars 2019 var bara delvis, eftersom han var tvungen att tillbringa nätterna i förvar på en polisstation i Dokki i 5 år. Bara några månader senare, i september 2019, arresterades Alaa igen och dömdes till ytterligare 5 års fängelse. Han har suttit bakom galler sedan dess.
Abdel Fattah, som beviljades brittiskt medborgarskap i april 2022 tack vare sin mammas nationalitet, har upprepade gånger uppmanat den brittiska regeringen att ingripa i hans fall. Flera brittiska regeringstjänstemän har offentligt uttalat att de har tagit upp fallet med egyptiska tjänstemän, inklusive före detta premiärminister Liz Truss. I egenskap av utrikesminister hävdade hon att hon ”jobbade mycket hårt för hans frigivning.”
Hans syster, Sanaa Seif, genomför en 20-dagars sittstrejk utanför utrikesministeriet i London, fram till starten av COP, i hopp om att fånga uppmärksamheten från både utrikesministern och premiärministern. Ingen av dessa båda besökt familjen trots behovet av akut diplomatist agerande i fallet.
Från Egyptens sida har regeringen förringat och till och med förnekat Alaas hungerstrejk. Mona Seif, Alaas syster, har anklagat myndigheterna för att förfalska rapporter om broderns hälsa och har uppmanat regeringen att visa bilder på Alaa från hans fängelsecell.
När hon fick nyheten om hennes brors drastiska beslut skrev hon på Facebook: ”Alaa har redan vunnit den här striden. Om han klarar sig levande och återförenas med sin familj, i säkerhet. Då skulle han ha stridit enbart med sin kropp och sina ord.” Hon tillade: ”Om han inte klarar det och dör i fängelse, kommer hans kropp att berätta för hela världen vilka gäng lögnare ni alla är: hänsynslösa omänskliga varelser som ingen på denna planet bör lita på.”
Ett meddelande från Egyptens president inför COP 27
Trots ökande internationella påtryckningar inför klimatmötet är den egyptiska regeringen fortsatt orubblig, de fortsätter att kväva oberoende journalister.
Sju dagar före COP 27 arresterade egyptiska myndigheter ytterligare en journalist. Manal Ajrameh, biträdande chefredaktör för den berömda veckotidningen Al-Iza’a Wa Al-Television (radion och tv). Manal Ajrameh greps i sitt hem på morgonen den 1 november av okänd anledning. Det kan endast ses som en provokation från regeringen, som svar på uppmaningarna att släppa fångar i Egypten.
Den 24 oktober avbröt president Abdel Fattah Al Sissi en talkshow på tv-kanalen Al Oula. Det gjorde ha för att uttrycka sin ilska över ett kort inslag i programmet av en medlem från oppositionen. I en timme och 18 minuter pratade presidenten oavbrutet och undervisade journalisten om medias roll samtidigt som han framförde dolda hot riktade mot hans kritiker.
Dessa händelser äger rum samtidigt som den egyptiska regeringen försöker slipa på sin image inför de världsledare och investerare som är på ingång till Egypten för att delta på Cop 27.
Tillsammans med Ajrameh sitter 22 andra journalister för närvarande inlåsta i egyptiska fängelser, de flesta av dem utan rättegång anklagade för att ha ”spridit falska nyheter” eller ”anslutit sig till illegala organisationer”. I juni publicerade RSF en rapport med titeln ”President Sisis marionetter” som visar hur ledande regeringsvänliga TV-ankare och statskontrollerade medier i Egypten används för att lansera och sedan förstärka smutskastningskampanjer mot de få journalister som fortfarande är regeringskritiska.
Egypten är på plats 168 av 180 i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex.