Ali har inte dömts trots att enligt lag bör ingen hållas fängslad under mer än 48 timmar utan dom. Samtidigt som vi uppmanar Puntlands myndigheter att sluta trakassera journalister, så är Reportrar utan gränser också bekymrade över mediefrihetskränkningar i nordvästra regionen Somaliland och i södra delarna av Somalien, särskilt huvudstaden Mogadishu.
– Vi kräver att Ali friges omedelbart och villkorlöst i avsaknad av rättsliga grunder för hans gripande och det fortsatta frihetsberövandet, säger Reportrar utan gränser. – Ali ska frigöras av humanitära och juridiska skäl, allt eftersom hans hälsotillstånd förvärras för varje dag. Vi uppmanar också myndigheterna att låta radiokanalen att sända igen.
Radiokanalen Voice of Peace har tvingats att stänga på obestämd tid sedan Ali greps den 3 mars. Datorer och ljudutrustning beslagtogs efter att en intervju sänts med talesmannen för den islamistiska milisen Al-Shabaab, som har stridit mot säkerhetstyrkor i Gal-Gala en förort i Bossaso. Intervjun retade myndigheterna trots att talesmannen för regeringen också intervjuades.
Journalisten Abdiweli Hassan Gooni, samordnare för the National Union of Somali Journalist (NUSOJ) i Puntland, greps i sitt hem den 13 april efter att ha offentligt försvarat Ali. Gooni förhördes om sina artiklar som fördömer Alis omotiverade frihetsberövande. Han släpptes den 16 april efter att ha hållits fången i tre dagar under fruktansvärda förhållanden. Situationen är inte bättre för journalister i Somaliland, där tre journalister har häktats den senaste månaden.
TV-reportern Mohamed Shaqale från Somalisat, som greps i Las Anod, huvudstad i Sool-regionen, den 19 april efter att ha hållts sig gömd i en månad. Soldaterna beslagtog hans dator, kamera och inspelningar. Efter att han släppts fri den 22 april utvisades han från regionen och är i påtvingad exil i Puntland. Ahmed Ali Farah, en reporter för Royal Television och Somali 24, greps i Las Anod den 31 mars. Frilansjournalisten Abdisamad Keyse greps när han skulle besöka Farah i fängelset fyra dagar senare.
De båda släpptes den 19 april efter att ha hållits i två veckor utan att åtalas. Enligt lokala medier, trakasseras journalister på grund av deras bevakning av Khatumo-konferensen som hölls i december i fjol, där lokala politiker och traditionella stamledare proklamerade en ny autonom stat, som bildas av tre regioner- Sool, Sanaag och Cayn- beläget mellan Somaliland och Puntland. Både Somaliland och Puntland hävdar att Sool tillhör dem. Somalilands myndigheter försöker att utföra en noggrann kontroll av all rapportering som kommer ut i regionen. Framför allt försöker de skrämma, trakassera och förhöra journalister som deltog i den oberoende konferensen.
Mogadishu – våldsamheternas huvudstad
Tio dagar före bombningen av den nationella teatern i Mogadishu där många blev sårade och dödade, blev journalisten Muhaydin Hassan skadad med pistolskott i bröstet i ett mordförsök när hans hem i Mogadishu den 25 mars. Därefter flydde Hassan till Nairobi, huvudstaden till grannlandet Kenya, efter att ha fått ytterligare hot.
Reportrar utan gränser rankade 2011 Mogadishu till en av världens farligaste platser för journalister. Med totalt 29 journalister dödade sedan 2007, fortsätter Somalia att vara Afrikas farligaste land för media personal och rankas 164 av 179 länder Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2011-2012.