Ännu en eldattack mot ledande tidning

En oidentifierad person satte eld på en av tidingens bilar den 23 juli. Det är tredje gången det sker inom knappt över en vecka. Bilen stod parkerad på en gata i Podgorica där tidningen är baserad. En polis råkade vara i närheten då attacken skedde och kunde släcka elden. Ingen skadades av vandalismen, men gärningsmannen lyckades dock rymma från platsen.

– Det här handlar definitivt inte om en galning som ogillar vita bilar med blå bokstäver. Det är uppenbart relaterat till Vijestis logotyp som finns på de flesta av våra bilar. Men om man ska tro premiärministern och polischefen handlar det bara om slumpartade aktioner av en oansvarig person som inte alls riktas mot vårt journalistiska arbete, säger Vijestis redaktör Mihailo Jovovic till Reportrar utan gränser.

Pressfrihetsorganisationen repeterar sin uppmaning till myndigheterna att genomföra en grundlig utredning med tillräckliga resurser så att både förövarna och anstiftarna till dessa attacker kan identifieras.

– Det är tydligt att detta inte handlar om slumpartad vandalism eller olyckliga sammanträffanden. Trakasserierna är systematiska och syftar till att skrämma inte bara en nyhetsorganisation utan även hela yrkeskåren. Genom att direkt attackera en ledande nationell dagstidning sänder de ansvariga en varning till landets alla medier. En slapp reaktion från myndigheterna mot dessa hot vore oansvarigt, säger Reportrar utan gränser.

Läs en tidigare artikel här.