Ännu en journalist har dömts till långt fängelsestraff i Myanmar

Sithu Aung Myint, journalist som arbetar för både lokala och internationella medier, har dömts till tre års fängelse i Myanmar. Domen kom efter att han suttit häktad i 14 månader. Reportrar utan gränser (RSF) kräver hans ovillkorliga frigivning och uppmanar omvärlden att införa hårda sanktioner mot Myanmars junta.

Sithu Aung Myint är det senaste offret för militärjuntans repressiva politik i Myanmar. Han dömdes den 7 oktober av en särskild militärdomstol i Yangons Insein-fängelse, där han har suttit fängslad sedan han greps den 15 augusti 2021.

– Alltfler journalister döms till långa fängelsestraff i Myanmar. Det är fruktansvärt, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Världen kan inte bara se på när Myanmar sjunker allt djupare ner i terror. Vi uppmanar Tom Andrews, FN:s särskilda rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Myanmar, att vidta åtgärder så att de internationella sanktionerna mot Myanmars junta skärps.

Under sin långa karriär som journalist har Sithu Aung Myint arbetat som reporter för den burmesiska tidskriften Frontier Myanmar och som politisk kommentator för den amerikanska TV-kanalen Voice Of America (VOA). Båda medierna förbjöds i Myanmar efter militärkuppen i februari 2021, och Sithu Aung Myint tvingades gömma sig.

Andra fängelsestraffet på två dagar

Sithu Aung Myint dömdes för att ha ”uppviglat statliga anställda att begå brott” enligt strafflagen Section 505 (a), en vagt formulerad lag som juntan fortsätter att använda som förevändning för att döma journalister. Den japanske dokumentärfilmaren Toru Kubota dömdes till tio års fängelse bara två dagar innan Sithu Aung Myints rättegång. Och mindre än två veckor innan dess, den 28 september, bekräftades ett straff på tre års fängelse med hårt arbete för Htet Htet Khine, en frilansande kvinnlig journalist som greps samtidigt med Sithu Aung Myint.

Enligt RSF:s pressfrihetsbarometer är Sithu Aung Myint den 29:e journalisten som dömts sedan kuppen i februari 2021. Med minst 68 mediearbetare fängslade för närvarande är Myanmar världens näst största journalistfängelse, efter Kina. I förhållande till befolkningens storlek är Myanmar det största fängelset för journalister.

Myanmar är rankad på plats 176 av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex 2022.