Reportrar utan gränser (RSF) Sveriges Pressfrihetspris 2023 går till de iranska journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som fängslats för sin rapportering om Mahsa Aminis död i september 2022. Priset delas ut på ett event i Stockholm som sker på den internationella pressfrihetsdagen 3 maj.
Motivering till svenska Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris 2023 lyder:
RSF Sverige ger årets pressfrihetspris till Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi för att de genom sin modiga journalistiska rapportering i Iran stått i frontlinjen tillsammans med många andra kvinnliga journalister som fängslats och tystats av en regim som gör allt för att stoppa pressfrihet och kvinnors rättigheter.
– Det är fint att kunna prisa två unga, modiga journalister i ett av världens absolut värsta länder för pressfrihet, men det smärtar att Nilufar och Elaheh inte kan ta emot priset eftersom de avtjänar rättsvidriga straff i fängelse. Vi vill ändå med priset uppmärksamma de många kvinnliga iranska journalister som riskerar sina liv för sanningen, men också påminna alla om att inte glömma den kamp som fortfarande pågår i Iran, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
De två journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi var först med att uppmärksamma Mahsa Aminis död i september 2022, en händelse som lett till landsomfattande protester i Iran. I frontlinjen av protesterna står kvinnor som har fått betala ett högt pris för att göra sina röster hörda, inte minst de två journalisterna som i dag sitter fängslade och riskerar dödsstraff, åtalade för att ha ”spridit propaganda och konspirerat mot rikets säkerhet”.
Nilufar Hamedi arbetade för Shargh newspaper och rapporterade från sjukhuset Kasri där Masha Amini låg i koma innan hon dog. Nilufar Hamedi greps den 22 september i sitt hem efter en husrannsakan.
Elaheh Mohammedi arbetade för Ham Mihan newspaper och reste till Masha Aminis hemstad Saqqez i nordvästra Iran för att rapportera från hennes begravning, som sedan briserade i en av de första protesterna. Elaheh Mohammedi greps den 29 september. Sedan dess har även de två journalisternas advokat, Mohammad Ali Kamfirouzi gripits.
Aldrig tidigare har antalet fängslade kvinnliga journalister i Iran varit så högt som det är nu. I dag sitter 24 journalister fängslade och sedan protesterna startade har minst 70 journalister gripits, många av dem är kvinnor.
RSF Sveriges pressfrihetspris delas i år ut för den 20:de gången. Första mottagare var den ännu fängslade svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak. Priset ska inte förväxlas med internationella Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetspris. Prisutdelningen av årets RSF Sveriges pressfrihetspris kommer att ske den 3 maj på ett event i Stockholm.
Iran rankas på plats 177 av 180 i RSF:s Pressfrihetsindex 2023.
Läs om fler pristagare av Reportrar utan Sveriges Pressfrihetspris
Foto: Privata