Årets pressfrihetspris till belarusiska journalistförbundet BAJ

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2022 går till det belarusiska journalistförbundet BAJ. Priset delas ut i samband med den Internationella dagen för pressfrihet, 3 maj.

– Det finns få organisationer som förtjänar detta pris så mycket som BAJ. Även om fokus just nu ligger på Ukraina fortgår ett brutalt förtryck mot, och en hetsjakt på, journalister i Belarus, och BAJ har spelat en avgörande roll för att omvärlden kunnat bli medveten om de övergrepp, av totalitära mått, som sker på journalister i Europa, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, RSF Sverige.

Belarus Association of Journalists (BAJ) bildades 1995 som en reaktion mot det förtryck av journalister och media som följde på att Alexandr Lukasjenko kom till makten. Det var landets största oberoende organisationen för journalister och mediearbetare och landets främsta försvarare av press- och yttrandefrihet. Organisationen hade 1 300 medlemmar.

Efter flera husrannsakningar på BAJ:s huvudkontor och i anställdas privata hem samt förhör med ledarna för förbundet, upplöste Högsta domstolen i Belarus organisationen i augusti 2021. BAJ förklarades olagligt.

– Många journalister och BAJ-anställda tvingades lämna landet under hot om repressalier. Flera av dessa flydde till Ukraina. Efter den ryska invasionen mot landet har journalisterna behövt fly både en och till och med två gånger till, säger Aleh Aheyeu, biträdande ordförande för BAJ.

Trots detta fortsätter BAJ på distans och med medlemmar i exil, att stå upp för pressfrihet. Under de senaste två åren har BAJ registrerat omkring 1 000 fall av godtyckliga frihetsberövanden, misshandel, gripanden, böter och åtal mot journalister i Belarus.
– 25 av våra kollegor sitter bakom galler just nu, säger Aleh Aheyeu.

Motivering:
Pressfrihetspriset 2022 går till en på pappret upplöst organisation som står upp för en fri press och en oberoende journalistik när Belarus regim gör journalister till måltavlor. Trots trakasserier, hot, censur, gripanden och tortyr fortsätter organisationen, vars medlemmar nu är spridda över världen, att arbeta för oberoende journalister i landet och i exil. Med hjälp av publiken förser man landets befolkning med opartisk och oberoende information. Årets pris går till BAJ, Belarusian Association of Journalists.

Ny rapport om journalister från Belarus i exil
Nyligen släppte RSF Sverige en rapport om Belarus journalister i exil.
Belarus rankades på plats 158 av 180 i Reportrar utan gränser pressfrihetsindex 2021.

Mer info om tidigare års vinnare finns här.

Prisutdelning 3 maj på Kulturhuset
Prisutdelningen skedde den 3 maj i samband med ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm där RSF även presenterar årets pressfrihetsindex.

Här kan du se hela seminariet med index samt prisutdelning. 

Prisutdelning med efterföljande samtal börjar ca 32 minuter in i sändningen. 

 

Foto: Tanya Kapitonova.