Julian Assange har gjort upp med USA för att bli fri

Julian Assange ska enligt flera nyhetsbyråer ha lämnat Storbritannien efter en överenskommelse med USA. Assange har gått med på att erkänna sig skyldig till spridande av hemlig information och på så vis kommit överens med USA:s justitiedepartement. Förutsatt att en domare godkänner uppgörelsen, som innebär att andra åtalspunkter släpps, kommer Julian Assange att vara en fri man.

På onsdag den 26 juni ska Assange infinna sig i en domstol i Marianerna, som är amerikanskt autonomt territorium i Stilla havet. Därefter är förhoppningen att han är fri att återvända till sitt hemland Australien.

– Äntligen ser det här fallet ut att gå mot sitt slut. Julian Assange har orättfärdigt suttit fängslad alldeles för länge, men det är skönt att höra att denna mardröm, för honom och hans anhöriga, kan vara på väg mot sitt slut, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

I den uppgörelse som medier rapporterar om så är det ändå så att Julian Assange går med på förklara sig skyldig till spridande av hemlig information och ett femårigt fängelsstraff, som han nu inte behöver sitta av då han suttit i brittiskt fängelse redan.

– Att han döms är problematiskt och måste analyseras mer noggrant, men det får göras senare. I dag är en bra dag, säger Erik Larsson.

2010 släppte Wikileaks 10 miljoner dokument och filer. Dessa visade bland annat på att hundratals civila dödats i Afghanistan i samband med USA:s insatser där. Det fanns även material från Irak om olagliga avrättningar och diplomatiska läckor som var pinsamma för USA. Till exempel beskrev den amerikanska ambassaden i Sverige Carl Bildt – som då var utrikesminister – som en ”medelstor hund med en stor hunds attityd”. Det fanns även uppgifter från en bank i Schweiz om skattefuskande affärsmän och liknande.

Dessa uppgifter fick stor spridning och många upprördes över information om mord, övergrepp och skattefusk. Samtidigt hävdade USA att publiceringen ledde till att de som samarbetat med USA utsattes för stora risker.

I samband med detta så anklagades Julian Assange för våldtäkt i Sverige, 2010. Han var rädd att bli utlämnad och 2012 sökte han skydd på Ecuadors ambassad i London. 2019 släppte Sverige fallet, men Assange dömdes till närmare ett års fängelse för att ha brutit mot villkoren för sin borgen, då han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London.

Sedan i april 2019 har Assange varit fängslad i brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarch, och fram tills nu har domstolen övervägt om han ska utlämnas till USA. Amerikanska åklagare hade ursprungligen velat åtala Wikileaks-grundaren på 18 punkter, varav 17 punkter med hänvisning till landets lagar mot spioneri. Trots de långvariga rättsliga striderna har Assange sällan synts till offentligt och har i flera år lidit av dålig hälsa.

Om du vill du vill veta mer om turerna om Assange – lyssna på senaste avsnittet av Pressfrihetspodden.

Illustration RSF