Åtta år sedan Nils Horner dödades – Afghanistan en av världens farligaste land för journalister

Porträtt med den mördade journalisten Nils Horner

Idag den 11 mars är det åtta år sedan den svenska journalisten Nils Horner sköts ner och dödades på öppen gata i Kabul, i Afghanistan. Sedan dess har fler än 50 journalister dödats i Afghanistan, som näst efter Mexiko är världens absolut farligaste land för journalister.

Sedan augusti förra året leds Afghanistan av talibanerna och alla fria och oberoende medier och journalister är liksom Nils Horner en gång var, måltavlor för de nya afghanska makthavarnas attacker på allt vad pressfrihet heter. Sedan talibanernas maktövertagande har fler än 50 journalister gripits och fängslats, 100-tals tvingats på flykt, 4 av 10 medier tvingats stänga och 8 av 10 kvinnliga journalister förlorat sina arbeten.
Under kraftiga begränsningar av lokala afghanska journalisters möjligheter att arbeta är det extra viktigt att minnas Nils Horners gärning och i hans anda fortsätta bevaka Afghanistan och sätta ljuset på de umbärande och våld som civilbefolkningen utsätts för. Talibanernas censur och restriktioner av medier bekämpas bäst med mer journalistisk närvaro och stöd till lokala journalister.