Attack mot statlig tv-kanal i Ecuador


På tisdag kväll den 9 januari stormade flera maskerade och beväpnade män den statliga ecuadorianska tv-kanalen TC Televisions studio mitt under sändning. De beväpnade männen angrep journalister och personal och tog flera personer som gisslan. Händelsen direktsändes under en halvtimme, först med ljus och sedan i mörker med enbart ljud. Polisen stormade sedan studion och kunde gripa förövarna. Flera personer skadades.

– Det här är en fruktansvärd händelse. Vi fördömer å det kraftigaste angreppet och uppmanar myndigheterna att ställa de ansvariga till svars. Situationen för journalister i Ecuador har försämrats de senaste åren och vi stöttar vår partnerorganistion i landet, Fundación periodistas sin cadenas i sitt krav till Ecuadors regering att snarast öka säkerheten för landets journalister, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Fundación periodistas sin cadenas publicerade nyligen en rapport och handledning till journalister för att kunna rapportera från landets många överfulla fängelser. Attacken på tv-kanalen följde på att en högprofilerad ledare för en kriminell organisation rymt från fängelset, vilket ledde till att undantagstillstånd infördes i måndags.

–Vi fördömer energiskt och starkt händelsen på tv-kanalen i Guayaquil. Den visar tyvärr på vilka aldrig tidigare skådade våldsnivåer vi lever med i dag. Det krävs nu omedelbara åtgärder för att komma till rätta med den allvarliga situation som pressfriheten i landet befinner sig i” skrev Fundación periodistas sin cadenas på X.

– RSF reagerar mycket starkt på gisslantagandet av journalister, ett terrordåd som har belyst den katastrofala säkerhetssituationen för journalister i Ecuador. En ökning av våld, hot och fientlighet mot medierna har åtföljts av allt mer dominerande kriminella gäng och drogkarteller i landet under de senaste åren. Vi uppmanar president Daniel Noboas regering att göra allt för att se till att journalister och nyhetsmedier skyddas. Att garantera rätten till nyheter och information är grundläggande i kristider som den Ecuador upplever, säger Artur Romeu som är chef för RSF:s Latinamerikakontor.

Efter attacken samlade Fundacion periodistas sin cadenas in fler än 300 underskrifter från ecuadorianska och internationella journalister till stöd för kollegorna som utsatts för attacken och med en uppmaning till Ecuadors regering att förbättra situationen för pressfrihet i landet. I sin årsrapport för 2023 konstaterade organisationen också att antalet hot mot journalister i landet under året ökade med 275 procent. Bland annat registrerades 30 mordhot. År 2022 dödades en journalist i landet.

Reportrar utan gränser Sverige samarbetar inom ramen för sitt Latinamerikaprojekt med Fundacion periodistas sin cadenas sedan 2018, med finansiellt stöd från ForumCiv, biståndsmyndigheten Sida och insamlade medel från givare och medlemmar.

Ecuador tappade 2023 tolv placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, från plats 68 till 80 av 180. Främst på grund av en kraftigt försämrad säkerhetssituation.

Karta: RSF Pressfrihetsindex 2023