Attack mot tidning i Ryssland

– Detta måste tas mycket allvarligt, speciellt eftersom människor kunde ha skadats eller dött, säger pressfrihetsorganisationen.

– Den hotfulla stämning som det här attentatet sprider blir än värre med tanke på det kommande presidentvalet, och alla politiska partier måste ta avstånd från detta.

En oidentifierad man bröt upp ett fönster till Vecherny Krasnokamsk nyhetsrum kring klockan 04.00 och kastade in en brandbomb. Lokalerna förstördes på bara några minuter. Ingen människa skadades, men all utrustning och finansiella register förstördes. Redaktören, Olga Kolokolva säger att skadorna uppskattas till 7 500 euros. Kolokolva, som också är lokalordförande för partiet Yabloko, kopplar ihop attacken med en reportageserie tidningen nyligen hade om korruption. Där avslöjade man bland annat kopplingar till Krasnokamsks borgmästare.

Borgmästaren själv, Yuri Chachetin, menar att han inte har något emot Vecherny Krasnokamsk, och att tidningen gärna får fortsätta sin verksamhet. Den politiska stämningen är hätsk i Perm, där bland annat en kandidat från Yabloko slogs ned den 29 november.

På nationell nivå så har de stora demonstrationerna efter parlamentsvalet förra månaden påverkat de traditionella medierna, som hela tiden pendlar mellan öppenhet och begränsningar, speciellt i valtider. Tack vare att demonstranterna krävde rättvisa och öppna val har oppositionen lyckats få in en fot i den annars så stängda medievärlden. Den här månaden har många av de största kommersiella tv-stationerna (som egentligen har kopplingar till Kreml) som NTV och Pervy Kanal börjat ge regeringskritiska kandidater en chans att göra sin röst hörd, om än väldigt begränsat.

Det senaste exemplet är NTV som den 29 januari gav Boris Nemtsov, ledare för den liberala oppositionen en chans att prata om valfusk. Samtidigt har kritiska journalister sparkats eller sagt upp sig i protest mot det hårda interna klimatet. Den 13 december förra året sparkades Maxim Kovalsky, redaktör för det oberoende magasinet Kommersant Vlast. Chefen för dess systerorganisation Andrej Galiyev avskedades även han av ägaren Alisher Usmanov för ”etikbrott”. Det senaste numret av tidningen som kom ut en dag tidigare, publicerades en artikel om valfusk som var illustrerad med en ihopskrynklad röstsedel med en spydig kommentar om Vladimir Putin.

Myndigheterna har tvingats att ge efter för några av mediernas krav på öppenhet. Men, den 27 januari så ogiltigförklarade valmyndigheten Grigory Yavlinskys kandidatur till presidentvalet, där han skulle representera Yabloko. Den oberoende valobservatörsorganisationen Golos blev informerade om att elektriciteten till deras kontor i Moskva kommer vara avstängd till den 6 mars. Renovering, var anledningen. Organisationen var på väg att släppa en ny version av deras karta av över valkränkningar inför det kommande presidentvalet.

Ryssland är rankad som 142 av 179 länder i Reportrar utan Gränsers pressfrihetsindex. I september 2009 publicerade Reportrar utan Gränser en rapport om läget för pressfriheten i Perm och sex andra ryska regioner.