Reportrar utan gränser förkastar attack på yttrandefriheten i Paris

Poliser utanför Charlie Hebdo

Reportrar utan gränser är chockade över den knivattack mot två journalister som igår, den 25 september, skedde i samma byggnad där satirtidningen Charlie Hebdo tidigare låg. Denna typ av attacker på yttrandefriheten är fullständigt förkastliga.

Knivattacken den 25 september, utanför tidningen Charlie Hebdos tidigare redaktionslokaler på Rue Nicolas Appert, i Paris, är en skrämmande påminnelse om terrorattacken i januari 2015 då 12 personer dödades på Charlie Hebdo. Reportrar utan gränser förfäras av att två anställda vid produktionsbolagen Premières Lignes och Bocode, i samma byggnad, nu har skadats.

Attacken följer på de nya hot som riktats mot Charlie Hebdo efter att tidningen återpublicerade sina satirteckningar av profeten Mohammed i samband med öppningen av rättegången, den 2 september i år, mot de anklagade för medhjälp till terrorattacken fem år tidigare. 

– Det är tragiskt att åter se tv-bilder från en attack på Rue Nicolas Appert, fem år efter attacken på Charlie Hebdo. Den här typen av våld är ett hot mot oss alla, i Frankrike, i Sverige, överallt. Det är fullständigt förkastligt att den här typen av hot hela tiden ställs mot yttrandefriheten över hela världen, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportar utan gränser Sverige.

Redan när religiösa ledare fördömde återpubliceringarna av teckningarna, tidigare i september, och hotade om våld i samband med att rättegången började beklagade Reportrar utan gränser den nästintill totala frånvaron av reaktioner från dem som säger sig försvara yttrandefriheten. Reportrar utan gränser påminner om uppslutningen den 11 januari 2015 när regerings- och statschefer från hela världen marscherade arm i arm på Paris gator till försvar för det fria ordet och rättssäkerheten. En dag då även svenska yttrandefrihetskämpar samlades i en manifestation på Sergels torg, i Stockholm.

Den 23 september skrev företrädare för ett 100-tal medier under ett öppet brev till försvar av Charlie Hebdo och yttrandefriheten. Det följde på de hot som bara dagar tidigare riktats mot Charlie Hebdos personalchef Marika Bret, som tvingades lämna sitt hem på grund av allvaret i hoten. 

Frankrike rankas på plats 34 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.