Attacker mot journalister i Puntland och Somaliland

Ingen har straffats och de flesta fallen har inte utretts.

– När världens uppmärksamhet riktas mot Somalia fokuserar man oftast på Mogadishu där striderna fortsätter och två journalister mördats under sommaren, och södern där islamistiska milisgrupper motsätter sig övergångsregeringen. Våldsamma attacker mot journalister sker även i norr, i Puntland och Somaliland, säger Reportrar utan gränser.– Vi uppmanar de lokala myndigheterna att sätta stopp för det ökande våldet genom att ställa de ansvariga inför rätta. Varje region måste kunna garantera ett gott arbetsklimat för mediearbetare där de kan göra sitt jobb utan att frukta för sin säkerhet, utan att gripas och utan att tvingas till självcensur.

Våld och straffrihet i Puntland Hassan “Anteno” Mohamed Ali, reporter för den privatägda radiostationen Voice of Peace, skottskadades allvarligt av tre oidentifierade gärningsmän som sköt honom i bröstet på nära håll. Han attackerades på ett kafé i närheten av radiostationen i Bossaso. Hans tillstånd sägs vara kritiskt. Horriyo Abdulkadir Sheik Ali, journalist på Radio Galkayo, skadades också allvarligt då oidentifierade gärningsmän sköt mot henne då hon återvände till radiostationen i Galkayo den 14 september. Hon fördes till stadens läkarmottagning med fyra skottsår i magen, bröstet och handen, och fick opereras. Den Galkayo-baserade stationen Radio Daljir fick sitt högkvarter skadat av en bomb som också sårade en säkerhetsvakt. Attacken skedde nästan precis ett år efter att en av stationens journalister – Abdullahi Omar Gedi – knivhöggs till döds i augusti 2010. Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna i Puntland att göra vad som krävs för att ställa de ansvariga inför rätta och säkerställa frihet och skydd för regionens journalister.

Maktmissbruk i Somaliland I Somaliland har flera journalister trakasserats av polis och domstolstjänstemän som fått sina order från regeringstjänstemän. Maktmissbruk, polisvåld och godtyckliga gripanden är alltför vanliga. Adbifatah Mohamud Aidid, redaktör för tidningen Saxafi, dömdes av en appellationsdomstol i Hargeisa till böter på 700 amerikanska dollar för förtal mot transportministern Mohamed Ashi Abdi i januari. Adbifatah Mohamud Aidid dömdes av en lokal domstol den 30 april. Myndigheterna i Somaliland har övervakat den oberoende dagstidningen Waheen under flera månader. En av tidningens journalister, Saleban Abdi Ali, misshandlades allvarligt av polisens specialstyrka i Hargeisa, och hölls häktad i flera timmar. Han hade försökt rapportera från installationen av den nya inrikesministern Mohamed Nur Aralle. En polis försvarade senare misshandeln genom att citera tidningens ”kränkande” artiklar om regeringens tjänstemän.

Ahmed Muse Mohamed, reporter för Waheen som också är känd under namnet Sagaro, greps den 5 september och hölls på en polisstation i Buro på order av guvernören Yasin Mohamed Abdi. Mem det fanns ingen häktningsorder eller annan laglig grund för gripandet. Den 7 september hördes han av en domare som beordrade att han skulle hållas häktad i ytterligare en vecka. Han släpptes mot borgen den 12 september, men är fortfarande åtalad för en artikel om dispyter mellan anställda vid sportministeriet och lokala myndigheter, inklusive guvernören som anklagat tidningen för att ha förvrängt hans ord.

Andra tidningar som publicerat liknande artiklar har inte åtalats. Ali Ismail Aare, Waheens korrespondent i regionen Awdal, greps av lokala myndigheter den 5 september. Han hölls häktad under flera timmar, men inget åtal har väckts. Mahad Abdillahi Farah, reporter för den Hargeisabaserade dagstidningen Ogaal, greps av kriminalinspektionen i Buro den 6 september, och hölls i flera timmar. Lokala källor säger till Reportrar utan gränser att totalt sex tidningar – Saxafi, Ogaal, Hatuf,Waheen, Hargeisa Star och Yool – är föremål för rättsliga utredningar i Hargeisa. Dödliga Mogadishu Två journalister mördades i Mogadishu under sommaren: Noramfaizul Mohd Nor, kameraman för Bernama TV på besök från Malaysia, som sköts till döds den den 2 september, och Farah Hassan Sahal, programledare på den privatägda radiostationen Radio Simba, som sköts på nära håll utanför radiostationen i närheten av Bakara den 4 augusti. Ingen har ställts inför rätta för de två morden.