Attacker och skrämselförsök riktas mot journalister i Irak

I ett av de senaste fallen attackerades Abd Al-Hasan Al-Rukaabi, reporter för tv-kanalen Al-Iraqiya. Oidentifierade män besköt honom när han körde mellan staden Nasriyah och närliggande Al-Refai den 19 oktober. Han skadades i nacken när han lämnat sin bil för att komma undan skotten, men efter att han behandlats på sjukhus bedömde läkarna att han inte var i livsfara. Abd Al-Hasan Al-Rukaabi, 50 år gammal trebarnsfar, har arbetat för Al-Iraqiya sedan 2003.Han säger att han inte känner till något motiv till mordförsöket som polisen nu utreder.

Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna att se till att de ansvariga identifieras. Soldater bröt sig in hemma hos Al-Sharq-reportern Khalil Al-Alwani i Fallujah den 17 oktober. Han säger i ett uttalande att räden var illegal, att de inte hade något tillstånd att ta sig in i hans hem, och att de troligen hade för avsikt att gripa honom på grund av artiklar han skrivit om problemen i Anbar, där brottsligheten har ökat, framför allt våldsbrott och mord. Myndigheterna förnekar inblandning i räden.

Journalister och aktivister genomförde en fredlig demonstration i Fallujah dagen därpå  och krävde en utredning av omständigheterna kring den illegala räden. Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna att inleda en utredning för att klargöra vad som hände och att garantera Alwanis säkerhet. Tv-chefen Hoshyar Abdallah greps av en domstol i den kurdiska staden Sulaymaniyah i norra Irak den 1 oktober. Han är åtalad för ärekränkning mot förre kurdiska ministern för vattenresurser, Abdul Muhammad Jamal, då han anklagat ministern för korruption. Han släpptes två dagar senare mot borgen på 145 000 dinar, motsvarande cirka 900 kronor. Hoyshar Abdallah är chef för KNN, en Sulaymaniyah-baserad tv-station med koppling till det  kurdiska oppositionspartiet Change. Reportrar utan gränser uppmanar de irakiska myndigheterna att stoppa övergreppen mot mediearbetare och garantera deras säkerhet, vilket de är skyldiga till under den lag som antogs i augusti. Irak fortsätter att vara ett farligt land för journalister.