Australiska journalisten Cheng Lei fri

Journalisten och nyhetsankaret Cheng Lei är fri efter 1 000 dagar i kinesiskt fängelse.

Cheng Lei, kinesiskfödd australier arbetade som ekonomireporter på Kinas statliga engelskspråkiga tv-station CGTN när hon greps den 13 augusti 2020. I februari 2021 flyttades hon till ett fängelse i Beijing där hon suttit isolerad utan åtal misstänkt för att ”olagligt tillhandahålla statshemligheter utomlands”.

I mars förra året hölls en rättegång bakom stängda dörrar, men detaljerna i anklagelserna mot Cheng Lei är hemliga och hon dömdes aldrig.

Det första offentliga uttalandet från Cheng Lei på tre år kom i augusti. Inför årsdagen av gripandet 2020 gjorde hon ett uttalande via Australiens konsulära myndigheter där hon beskrev de hårda förhållanden i fängelset. ”I min cell skiner solljuset genom fönstret, men jag kan bara stå i det 10 timmar om året […] Jag har inte sett ett träd under de senaste tre åren”, skrev Cheng Lei och avslutade med att säga att hon mest av allt saknar sina barn.

Cheng Lei är nu återförenad med sin familj i Melbourne, rapporterar australisk media.

–Det är glädjande nyheter att Cheng Lei släppts, men vi måste komma ihåg att Kina är världens största fängelse för journalister. Mina tankar går till den svenska förläggaren Gui Minhai som fortfarande sitter fängslad i Kina, säger Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser, Sverige.

Kina, rankas på plats 179 av 180 i RSF:s Pressfrihetsindex.

Foto: ABC News