Azeriska journalister försvunna i Iran

Enligt Rashid Majid, redaktör från den azerbajdzjanska nyhetstidningen 525, blev de ”kidnappade av åtta civilklädda män när de kom fram till Tibriz”.

– Vi är väldigt oroade. Den iranska regeringen måste upplysa oss om situationen för Huseyn och Hajizade. Vi kräver att få veta vem som håller dem gisslan för de senaste 20 dagarna och varför, säger Reportrar utan gränser.

– Andra journalister hålls redan som gisslan, i den diplomatiska dispyten mellan Iran och Azerbajdzjan. Både länderna måste sluta att låta medier betala för deras ömsesidiga fientlighet. Sådant beteende är oacceptabelt och oförenligt med ländernas internationella förpliktelser.

Azerbajdzjans talesman Elman Abdullayev uppgav under en presskonferens den 16 maj att poeterna hålls av Irans säkerhetstjänst. Han uppgav även att de iranska myndigheterna inte har bekräftat informationen men att de lovar att göra så inom en vecka. Hajizades pappa säger att han inte ha fått några nyheter om sin son sedan 2 maj.

Huseyn, 24 år, bevakar kulturella, sociala, och litterära ämnen för tidningen 525 och en annan azerbajdzjansk dagstidning, Kapisy.

Hajizade, 22 år, skriver många artiklar om ungdomarnas problem och om ett mycket känsligt ämne, Irans azeriska minoritet. Journalisterna reste till Iran på inbjudan av den iranska skribenten Bahran Surgun för en presentation av en persisk upplaga av Huseyns artiklar.

De kom fram till Iran den 29 april, dagen efter deltog de i presentationen i Tehran och greps på väg tillbaka nästa dag. Spänningarna mellan Iran och Azerbajdzjan har ökat på grund av territoriella tvister och strategiska intressen för stora olje- och gasledningar. Teheran anklagar Baku för att manipulera norra Irans azeriska minoritet, medan Baku har slagit ner på pro-iranska religiösa sekter i Azerbajdzjan och har anklagat dem för att konspirera med Teheran.

Iran fortsätter att hålla azeriska journalisten Said Matinpour medan Azerbajdzjan fortsätter att hålla Ramin Bayramov, redaktör för Islamazeri.az och Anar Bayramli, korrespondent för olika iranska medier. Ramil Dadashov, en chaufför för den iranska kanalen Sahar TV greps samtidigt som Bayramli, men släpptes den 16 maj.