Världen chockas av att Belarus president Alexandre Lukasjenkos kapning av ett Ryanair-plan för att gripa journalisten Roman Pratasevitj. Nu trappar regimen ytterligare upp kriget mot media, med flera lagar som begränsar press- och yttrandefriheten än mer.
Flygplanskapningen den 23 maj är bara en del av allt fler attacker på pressfriheten i Belarus. De nu beviljade ändringar av medielagarna, som träder i kraft om en månad, ger polisen nya verktyg för att begränsa journalisters möjligheter att arbeta.
Reportrar som bevakar händelser som inte är auktoriserade av myndigheterna kommer framöver att betraktas som deltagare. Direktsändningar online kommer att förbjudas. Publicering av opinionsundersökningar och enkäter, som inte är auktoriserade kommer att förbjudas.
Det blir ännu svårare för journalister att bli ackrediterade och listan över ämnen som är förbjudna att ta upp i media blir allt längre, nu innehåller den även publiceringar av länkar till tidigare redan förbjudet innehåll, som till exempel Telegram-nyhetskanalen Nexta eller uttalanden av regimkritiker i exil, som Svjatlana Tsichanouskaya.
De nya ändringarna förbjuder också innehåll som kan anses äventyra nationella intressen (som definieras av myndigheterna). Så kallade spegelsidor, som är exakta kopior på förbjudna och redan blockerade sajter, men med andra adresser, blockeras.
– Kapningen av Ryanair-planet är den hittills mest spektakulära och upprörande utvecklingen i Lukasjenkos krig mot media i Belarus, men lägg till det razziorna mot tut.by och de nya lagarna och situationen för journalister i landet framstår allt mer som mardröm, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).
Reportrar utan gränser (RSF) kräver att Roman Pratasevitj omedelbart friges och att ansvariga för detta exempellösa ingripande i Europas luftrum, i strid med internationell lag, måste straffas. Även andra fängslade journalister i landet måste släppas.
I dagsläget sitter minst 24 journalister godtyckligt fängslade i Belarus, och ytterligare sju i husarrest. Den 18 maj utsattes landets mest populära oberoende nyhetssajt, TUT.BY, för polisräder och rannsakningar då cheferna anklagas för skattefusk. Tio av sajtens anställda är för närvarande frihetsberövade. RSF fördömer även detta övergrepp av regimen.
Belarus rankas på plats 158 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex 2021.
Foto: screenshot från Telegram channel BGM, där Raman Pratasevitj är chefredaktör.