Den belarusiska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya besökte RSF´s huvudkontor i Paris i september och där fastslogs det att EU måste stå bakom de belarusiska journalister och mediabolag som tvingats fly från Belarus. Deras arbetssituation har blivit mycket sämre sedan det fejkade valet i augusti 2020.
Stödet för de belarusiska journalisterna behöver kompletteras med finansiell och politisk uppbackning från EU för att behålla sin styrfart. RSFs generalsekreterare Christophe Deloire säger:
– Vi uppmanar EU att med alla medel stå bakom belarusiska journalister och personer som arbetar med media.
– Våra journalister är i stort behov av stöd från EU för att kunna hitta nya platser att verka på och för att ha lagligt skydd, säger Tsikhanouskaya.
– Att skydda journalister är viktigt över hela världen, men särskilt i Belarus, där de har blivit måltavlor för säkerhetstjänsten som hindrar dem från att filma och rapportera om vad som händer. Utan journalister, skulle vi aldrig få veta något om den verkliga situationen, säger hon.
Vi måste ta striden mot de belarusiska myndigheterna, som trakasserar journalister, säger Deloire och hoppas att brevet från RSF till åklagarmyndigheten i Litauen leder till att europeiska och internationella åtal väcks. Efter att Alexander Lukashenko beordrade ett civilt plan att landa i Minsk i maj för att arrestera den oppositionella bloggaren Raman Pratasevich har de litauiska myndigheterna startat en undersökning om ” terroristiska syften bakom kapningen av ett civilt flygplan”.
– Vi väntar otåligt på att rättvisa ska skipas, säger Tsikhanouskaya.
Enligt RFSs sammanfattning har mer än 460 arresteringar av journalister ägt rum sedan Lukashenkos omtalade val. Omkring 30 journalister och personer som arbetar med media sitter nu i förvar och riskerar att hamna i fängelse i flera år efter ytterst orättvisa rättegångar.
Kriminaliseringen av journalistiskt arbete har trappats upp sedan valet hösten 2020 och omfattar även författare och mediabolag. Denna nedbrytande process kulminerade sent i augusti med upplösningen av det belarusiska journalistförbundet (BAJ) som varit stöttepelaren för pressfrihet i Belarus de senaste 25 åren.
Belarus är Europas farligaste land för journalister och på plats 158 av 180 i RSF´s Pressfrihetsindex och har sjunkit med fem platser sedan 2020.