En mardröm för journalister. Europas sista diktatur. Världens största fängelse för andelen fängslade journalister per capita. I dag på Belarus frihetsdag uppmärksammar Reportrar utan gränser (RSF) landet där staten vill utrota oberoende journalistik.
Den illegitima presidenten Aleksandr Lukasjenko bedriver sedan valet 2020 en omfattande, systematisk förföljelsekampanj mot journalister med målet att helt eliminera yrkeskåren. Långa fängelsestraff, tortyr och hot mot anhöriga är vardag för den oberoende journalistkåren i Belarus. Det är omöjligt att granska makten och kritisera presidenten.
I januari 2025 anmälde RSF Aleksandr Lukasjenko till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för brott mot mänskligheten. Anmälan innehöll bevis och statistik som illustrerar omfattningen och systematiken i Aleksandr Lukasjenkos attacker mot journalister.
– De allvarligaste fallen som analyserats av RSF enligt ICC:s stadga utgör tydliga brott mot mänskligheten, inklusive fängslande, förföljelse och tvångsförflyttning av belarusiska journalister på grund av deras arbete, sade Antoine Bernard, RSF:s juridiska talesperson i samband med anmälan.
Statligt driven repression
– De journalister som är kvar i landet lever under ett ständigt hot om att gripas och visiteras, sade Andrei Bastunets, ordförande för fackförbundet BAJ (Belarusian Association for Journalists) under ett besök i Stockholm i november 2024.
Tillsammans med BAJ har RSF dokumenterat den statligt drivna repressionen mot journalister i Belarus.
Resultatet visar på 589 fall av godtyckliga gripanden av oberoende journalister i ett land som för fem år sedan hade omkring 2 000 yrkesverksamma journalister. Minst 43 journalister sitter fortfarande fängslade, inklusive Maryna Zolatava, tidigare chefredaktör för TUT.BY, landets mest lästa nyhetsplattform som stängdes ner av regimen 2021.
I RSF Sveriges rapport ”Belarus journalister i exil” vittnar journalister om svåra förhållanden där självcensur och hot om repressalier är vardag.
Belarus ligger på plats 167 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex 2024.