Belarus: Journalistik ska inte kriminaliseras

Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar den belarusiska regimen att omedelbart släppa fängslade Belsat-journalisten Katsyarina Andreyeva och att inte använda straffrättsliga förfaranden för att hindra mediearbetare från att göra sitt jobb.

Andreyeva anklagas för att ha deltagit i protester mot president Alexander Lukashenko och kan straffas med upp till tre års fängelse. Hittills har journalister som täcker massprotesterna iBelarus hållits kvar i högst 15 dagar. Andreyeva däremot är häktad till minst 20 januari i avvaktan på rättegång. Det här är första fallet där en journalist frihetsberövas under flera månader.

Katsyarina Andreyeva är en Minsk-baserad reporter för Belsat, en tv-kanal med bas I Polen, och som riktar sig till tittare I Belarus. Andreyeva greps i en lägenhet den 15 november, när hon filmade våldsamheterna vid en demonstration vid Självständighetstorget i Minsk. Ett tiotal poliser bröt upp dörren, stormade lägenheten och tog med sig Katsyarina Andreyeva. Det har lägenhetsinnehavaren berättat i rätten.

Fem dagar senare anklagades hon enligt artikel 342 i den belarusiska strafflagen för att ”organisera och förbereda åtgärder som allvarligt bryter mot den allmänna ordningen eller aktivt deltagande i sådana åtgärder” – ett mycket allvarligt brott. Hon är nu kvar i förvar till den 20 januari i väntan på rättegång. Om hon dömts får hon upp till tre års fängelse. Hennes man, Belsat-journalisten Ihar Ilyash, greps också oväntat den 24 november. Enligt Belsat var han inte ute på journalistiskt uppdrag under de senaste protesterna.

Enligt Belarusian Association of Journalists, BAJ, har 367 mediaarbetare gripits sedan det omtvistade presidentvalet den 9:e augusti 2020.

Belarus är rankad på plats 153 av 180 länder, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2020.

Läs mer här om begränsad pressfrihet i Belarus, på engelska.