Belarus: RSF publicerar porträtt av 27 fängslade mediearbetare

Den 23 maj är det ett år sedan Alexander Lukashenkos regim kidnappade ett plan och grep journalisten Raman Pratasevich. Inför årsdagen av händelsen påminner Reportrar utan gränser, RSF, världen om att 27 mediearbetare är fängslade i Belarus och kräver deras omedelbara frigivning.  

Den 23 maj är det ett år sedan Ryanair-flyget mellan Aten och Vilnius kapades och då journalisten Raman Pratasevich arresterades.

–Det är en händelse utan motstycke och som symboliserar det krig som president Lukasjenko utkämpar mot journalistiken, och som har gått in i en mardrömslik fas, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF).

Tillslagen mot journalister i Belarus genomförs genom anklagelser på falska grunder, bland annat för extremism. Raman Pratasevich måste stå till svars för anklagelser riktade mot honom så som organisering av upplopp, organisering och förberedelse av handlingar som grovt kränker allmän ordning liksom uppvigling till hat.

Samtidigt som Pratasevich har suttit i husarrest på en okänd plats sedan juni 2021, sitter idag 27 mediearbetare fängslade i Vitryssland, det fjärde största journalistfängelset i världen.

–Myndigheterna försöker tysta alla oberoende röster och har satt skräck i journalisterna i nästan två år, säger sa Jeanne Cavelier, chefen för RSF:s kontor för Östeuropa och Centralasien.

–RSF hyllar alla de modiga personer som fortsätter att rapportera om oegentligheterna i Belarus. Samtidigt uppmanar RSF regimen att genast släppa de 27 journalister som fängslats för att de gjort sitt jobb.

Läs om de 27 fängslade journalisterna i Belarus, sidan är på engelska.

Många journalister från Belarus har tvingats fly, för att undvika trakasserier och fängelsestraff. RSF Sverige har skrivit rapporten Belarus journalister i exil. Rapporten visar på stora problem för de journalister som tvingas lämna en relativ trygghet för att leva i ekonomiskt otrygghet och ovisshet om framtiden.

Ta del av rapporten på engelska. The journalists of Belarus in Exile.