Bestialiskt mord på journalist visar IS maktspel

_77048192_77048187.jpg

Videon, som påstås föreställa avrättningen av den amerikanska journalisten James Foley, visar en svartklädd maskerad man som skär halsen av en person som är klädd i orangea kläder. I samma video hotar IS att de också kommer att avrätta en annan amerikansk journalist, Steven Sotloff, om inte Barak Obama upphör med flyganfall mot IS positioner i Irak.

– Om videon visar sig vara äkta så visar det hur långt IS är villigt gå med sin utpressningsstrategi. Det är nästan ofattbart grymt. James Foley var inte en representant för den amerikanska regeringen. Det är enormt viktigt att inte IS tillåts vinna genom sin skrämseltaktik. Den fria pressen måste respekteras och fortsätta att skildra de fruktansvärda övergrepp som IS gör sig skyldiga till. Kidnappningarna måste upphöra, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

IS användning av sociala medier som ett led i krigföringen är mycket avancerat. En medveten strategi är att filma sitt besinningslösa våld och sedan lägga ut sekvenser på nätet.

– Det här är en grupp som inte tvekar att använda grovt våld. Tvärt om, man glorifierar det! Det är mycket obehagligt och visar en fullständig likgiltighet inför både liv och mänskliga rättigheter. Det är vidrigt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

James Foley, 40, var en erfaren journalist som rapporterat om situationen i Syrien och Libyen under den arabiska våren. Han kidnappades den 22 november 2012 nära staden Taftanaz i norra Syrien. I en intervju från januari 2013 berättar hans mor, Diane Foley, att James var mycket engagerad i sitt arbete att rapportera från händelser i Syrien.

Runt 20 journalister hålls idag som gisslan av militanta grupper i Syrien. Av dem finns tre bekräftade fall av utländska journalister. Ytterligare fyra utländska journalister är försvunna. Totalt har 39 journalister, 12 av dem utländska, dödats i samband med sitt arbete sedan starten av de väpnade konflikterna i mars 2012. 122 gräsrotsjournalister har dödats.

Reportrar utan gränser sänder tankar och stöd till James Foleys familj och vänner.