Polsk journalist riskerar fängelse för att vägra avslöja sina källor

Katarzyna Włodkowska, reporter på Gazeta Wyborcza, riskerar fängelsestraff för att ha vägrat avslöja sin källa i en artikel om mordet på Gdansks borgmästare 2019. Reportrar utan gränser, RSF, uppmanar åklagarmyndigheten i Gdansk att lägga ned processen. Włodkowska gjorde bara sitt jobb, anser RSF.

Hittills har Katarzyna Włodkowska fått ett besked den 5 november att betala böter på 500 zloty (108 euro) för att några dagar tidigare ha vägrat att namnge den anonyma källa som hon citerade i sin artikel om mordet på borgmästare Paweł Adamowicz.  Włodkowska, anklagad för ”grundlöst undanhållande av vittnesmål”, vägrar, med stöd av sin tidning, att betala böterna. Om hon åläggs att betala böterna en andra gång och hon håller fast vid sin vägran kan en domstol döma henne till upp till 30 dagars fängelse.

– Källors anonymitet är ett icke förhandlingsbart element i pressfrihet och journalistisk etik. Vi uttrycker vårt orubbliga stöd för Katarzyna Włodkowska, som respekterar denna princip till punkt och pricka, säger Pavol Szalai, chef för RSF:s Europeiska Union och Balkan desken.

– Vi fördömer den rättsliga påtryckningen som Katarzyna Włodkowska utsätts för på grund av sitt arbete. Påtryckningar är oförenliga med en demokratisk rättsstat. Vi varnar Polen för att fängsla en reporter. Det vore en chockerande orimlighet i Europeiska unionen. Om Włodkowska skulle avslöja identiteten på den källa som citeras i hennes artikel, kan denna person utsättas för attacker eller för en rättslig process i det polska rättssystemet som är mycket politiserat. Slutsatserna i hennes artikel, att mordet på borgmästaren kan ha varit överlagt, skadar bilden av det regerande partiet Lag och rättvisa. Partiet förde en smutskastningskampanj mot borgmästaren, en politisk motståndare, innan han mördades.

Public service TVP, som har förvandlats till det styrande partiets propagandakanal, namngav borgmästaren 1 800 gånger under året före hans död.  Den officiella utredningen av borgmästarmordet verkar för närvarande utesluta möjligheten att det var ett överlagt mord. Utredningen anser det vara en handling av en mentalt störd individ.  Enligt Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna kan endast ett ”överordnat allmänintresse” motivera att en journalist måste avslöja en källa. Och endast om detta krav är ”rimligt proportionellt mot det legitima syftet som eftersträvas”.

Några sådana förhållanden har de polska myndigheterna ännu inte kunnat bevisa. När appellationsdomstolen i Gdansk beordrade Włodkowska att avslöja sin källa den 15 oktober, sa domstolen helt enkelt att ”rättssystemets bästa kräver det.” Włodkowska och Gazeta Wyborcza planerar att lämna in ett klagomål till en domstol om att hon motsätter sig böterna. Det är inte första gången Włodkowska har blivit utsatt för rättsliga trakasserier i samband med sin bevakning av borgmästarmordet. Som RSF tidigare rapporterat inledde åklagarmyndigheten en brottsutredning om hennes rapportering i februari 2020. Hon misstänktes ha brutit mot sekretessen som omgav den officiella utredningen av mordet. Om hon döms kan hon få två års fängelse.

 

Polen är rankat 64:e plats av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex 2021.