Bloggare attackeras av islamister och myndigheter

arton44261-21904.jpg

Regeringen tycks ha gett efter för påtryckningar från islamister på grund av de växande politiska motsättningarna i landet. 

En kommitté bildades för två veckor sedan med statsministerns Sheikh Hasina godkännande. Syftet är att identifiera och åtala bloggare som hädar islam i sin bevakning av rättegångarna mot de före detta politiska ledare som anklagats och dömts för delaktighet i folkmord under inbördeskriget, 1971.

 – Många av de bloggare som bevakat rättegångarna, bland annat Mohiuddin, har fallit offer för verbalt och fysiskt våld både från islamistiska grupper och myndigheterna, säger Reportrar utan gränser.

 – Våldet mot bloggare och journalister som bevakar protesterna i samband med rättegångarna ökar och detta kräver omedelbara åtgärder från myndigheterna och de politiska partier som är inblandade.

– Vi fördömer myndigheternas agerande de senaste veckorna. De har inte gjort tillräckligt för att skydda yttrandefriheten, men inte heller tillräckligt för att stoppa de uppmaningar till hot och våld som spritts på internet i Bangladesh. Istället tycks myndigheterna intagit samma position som extrema religiösa grupper.

– Genom att inrätta en kommitté med syftet att identifiera bloggare misstänkta för blasfemi, så förvärrar regeringen spänningarna och oberoende nyhetskommentatorer tvingas till självcensur. Kontentan blir att de ansvariga för de av myndigheterna blockerade bloggarna och hemsidorna faller offer för religiösa extremister. 

– Vi uppmanar att kommittén, var syfte är att identifiera blasfemiskt innehåll i bloggar kritiska mot det islamistiska partiet Jamaat-e-Islami, omedelbart läggs ned. Vi kräver också att Bangladesh tillsynsmyndighet för telekommunikation fråntas sin rätt till censur.

Mohiuddin kallades till förhör, den 23 mars. Han förhördes inte bara om sin blogg utan även angående en mordutredning på journalisten Ahmed Haidar Rajib som knivhöggs till döds den 15 februari i år.

Den 21 mars beordrade Bangladesh tillsynsmyndighet för telekommunikation att blockera bloggportalen ”Somewhere in Blog” som inkluderar Mohiuddins blogg som är kritisk mot religiös fundamentalism och terrorism.

– Vi fick ett officiellt mejl från Bangladesh tillsynsmyndighet för telekommunikation. Detta är första gången på över sju år som myndigheterna utfärdar skriftliga instruktioner för att tysta bloggare, säger Syeda Gulshan Ferdous Jana, grundaren av ”Somewhere in Blog.”

Mohiuddin berättar för Reportrar utan gränser att polisen och underrättelsetjänsten jagar honom på grund av den utredningen som den nya kommittén driver.

Kommittén, som grundades den 13 mars, är under direkt kontroll av statsministern och kommittén ansvarar för att identifiera bloggare och Facebook-användare som är kritiska mot islam och profeten Mohammed.

Mainuddin Khandakar, en högt uppsatt tjänsteman på inrikesdepartementet, har utsetts till chef för kommittén. Statsministerns pressekreterare Abdul Kalam Azad säger att inrikesdepartementet tar till de ”nödvändiga åtgärder som rekommenderas av kommittén”.

Kommittémedlemmarna består av representanter från statsministerns kontor, Bangladesh tillsynsmyndighet för telekommunikationer, justitiedepartementet, informationsministeriet, religionsdepartementet, underrättelsetjänsten, de beväpnade styrkorna och specialavdelningen inom polisen.

Kommittén har skapats i en tid då påtryckningarna från islamistiska partier är stora. De uppmanar till straffåtgärder mot bloggare och sociala medier som bevakar rättegångarna av före detta ledare av partiet Jamaat-e-Islami, Bangladesh största islamistiska parti.

Under Shahbagh Movement-demonstationerna i februari, där antiislamistiska bloggare deltog, höjdes rösterna mot att Jamaat-e-Islami skulle förbjudas som parti och de restes också krav på dödsstraff för de åtalade i rättegångarna.

Radikala muslimer svarade genom att organisera sina egen demonstrationer  i flera städer och byar. De radikala muslimerna uppmanade till hat mot sekulära bloggare genom att visa foton på dem, varav ett på Mohiuddin. Flera fall av våld mot journalister rapporterades under demonstrationerna.

Islamister attackerade Mohiuddin i Dhaka, den 14 januari. De knivhögg honom ett flertal gånger.