Bloggare bör sättas på fri fot omedelbart!

Han riskerar att ställa inför rätta och dömas för hädelse och ”att skada religiösa känslor” vid den nästa domstolsförhandlingen som är planerad till den 15 april.

– Att hålla Mohiuddin i förvar är oacceptabelt, särskilt som hans familj säger att hans hälsa har försämrats, säger Reportrar utan gränser.

– Myndigheterna måste sluta försöka blidka extremisterna och måste sluta med förföljelsen av sekulariserade bloggare.

– Vi välkomnar premiärminister Sheikh Hasinas beslut den 8 april att avslå islamistiska grupper begäran om en ny lag som ska straffa hädelse, men mycket återstår att göra för att desarmera klimatet av intolerans och våld som riktar nyhetsleverantörer.

I Bangladesh är hädelse redan straffbart genom att det är olagligt att förolämpa religiösa känslor och det finns lagar som tillåter myndigheterna att gripa och förbjuda alla publikationer med hädiskt innehåll. Den som skadar religiösa känslor ”medvetet” eller med”ont uppsåt” kan fängslas enligt avsnitt 295A i strafflagen, som går tillbaka till 1860.

Mohiuddin kallades till polisens undersökningsrotel i Dhaka den 3 april. Han har hållits i förvar sedan dess efter krav från Hifazat-e-Islam, en grupp som kräver straff för alla sekulariserade bloggare som ”förolämpar islam och dess profet Mohamed.”

Han är åtalad enligt artikel 54 i 1898 straffprocesslagen, och han därmed dömas till maximalt 10-år i fängelse och böter på upp till 10 miljoner takas, drygt 800 000 svenska kronor.

Förutom att inte släppa honom vägrade polisen också att följa en domares begäran den 4 april om att Asif Mohiuddin skulle läggas in på sjukhus. Även en begäran av chefen för den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter om att föra Asif Mohiuddin till det centrala fängelsesjukhuset nonchalerades av polisen den 10 april.

Polisen grep Asif Mohiuddin första gången den 1 oktober 2011. Då släpptes han efter 18 timmar efter att han tvingats lova att sluta blogga.

Fyra personer greps den 1 april i år misstänkta för att ha försökt mörda Mohiuddin den 14 januari, då han knivhöggs på en gata i Dhaka. Gärningsmännen, har enligt uppgifter, erkänt att de genomförde en religiöst motiverad attack.