Bloggare frisläppt

Sanad, som har suttit häktad i 10 månader på grund anklagelser att ha förolämpat de väpnade styrkorna, och släpptes från Torafängelset i Kairo sent på eftermiddagen. Sanads bror rapporterade på Twitter att Sanad efter frisläppandet gått hem för att vila eftersom han var svag och trött.

– Sanad blev den första samvetsfången som släppts efter Mubarakerans slut. Det är fantastiska nyheter för både hans familj och alla de som kämpat för honom. Hans frigivning kom lägligt på kvällen innan revolutionens första årsdag. Hans enda brott var att utöva den grundläggande rätten till yttrandefrihet, något som ofta blivit åsidosatt av Högsta rådet för de väpnade styrkorna sedan revolutionen, säger Reportrar utan gränser.

– Rättsväsendet måste nu vända på anklagelserna mot honom och förklara honom oskyldig. Berörda myndigheter måste ställas till svars för misshandeln av Sanad och trakasserierna av hans släktingar. Vi kommer att fortsätta övervaka situationen i Egypten. På detta mycket symboliska datum, 25 januari, uppmanar vi myndigheterna att sluta använda våld och rättsliga övergrepp för att bekämpa alla former av kritik. Vi uppmanar dem att sluta de upprepade arresteringarna, förhör och trakasserierna av bloggare, nätdissidenter och journalister som kritiserar Högsta rådets agerande.

När Sanads bror, Mark, och medlemmar från stödkommittén reste till Tora fängelset på morgonen på 22 januari för att invänta hans frigivning hotades och skingrades de med våld av civilklädda poliser. Mark berättade att journalisten Maikel Del fysiskt attackerades och tagits in i fängelset där vakterna hotade att döda honom. Sanads stödkommitté säger till Reportrar utan gränsers, Amir Salem, att Sanads advokat har lämnat in en anmälan mot fängelsets personal, anklagade för att fysiskt attackera och skada bloggarens anhängare.

Sanad har varit fängslad sedan den 28 mars 2011.

Egypten rasade i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex som publicerades den 25 januari, från 127 plats förra året till 166 plats i år. Detta på grund av Hosni Mubaraks regering och hans efterföljare, Högsta rådet av Försvarsmakten, försök till att hålla tillbaka revolutionens efterföljande faser.