Bloggportaler blockeras i allt vanligare nätcensur

Sidorna påstods främja ”terrorism och religiös extremism” och innehålla ”uppmaningar till terrordåd och massproduktion av sprängämnen”. Den ryskspråkiga bloggplattformerna LiveJournal och LiveInternet hör till de blockerade sidorna, och är mycket populära i alla forna sovjetstater.

– Vi uppmanar domstolen att dra tillbaka beslutet, vilket använder ursäkten att försvara den interna säkerheten för att blockera bloggsidor som därmed censurerar mycket av innehållet som inte har någonting med målgruppen för beslutet. Det är legitimt att bekämpa terrorism, men det ska inte resultera i att oberoende nyhetsportaler stängs ner.

– Kazakstan har länge setts som en regional pionjär som hanterar internet på ett sofistikerat sätt, men hittills har kontrollen som utövats varit mycket liten. Att blockera LiveJournal och att Google lämnat landet några månader tidigare är en vändpunkt.

Kommer Kazakstan att sjunka lika lågt som grannarna Uzbekistan och Turkmenistan som klassas som internets fiender? Regeringen, som försvagats av president Nursultan Nazarbayevs dåliga hälsa och en kamp om successionen inom säkerhetsmakten, konfronteras nu av de största protesterna i landets historia. Resultatet har blivit ökad censur de senaste månaderna, till exempel en total mörkläggning av nyhetsrapporteringen efter två ”terroristexplosioner” i Astana och Aktobe i maj, samt begränsad rapportering från de pågående protesterna. Den 19 augusti inledde myndigheterna en rad inspektioner mot den oberoende nyhetssidan Stan TV, vilket bara tycks ha varit trakasserier.

Sidan publicerar rapporter som ofta sänds av den oberoende tv-kanalen K+ som specialiserar sig på Centralasien och är mycket kritiska mot regeringen i Kazakstan. De har besökts av skatteinspektörer, brandinspektörer som kontrollerat att man håller sig till reglerna för brandsäkerhet, arkitekter och till och med inspektörer från hälsodepartementet. Konstigt nog var de alla mest intresserade av parabolantennerna på taket och alla andra instrument som används för att sända rapporter utomlands. Stan TV har varit en av de bästa informationskällorna om den tre månader gamla dispyten mellan regeringen och de strejkande anställda på företagen Karajanbasmunay och Uzenmunaygaz.

Efter att många demonstranter gripits har våldet ökat i och med mordet på Jasylyk Turbaev, medlem i fackföreningen, den 2 augusti, och mordet Jansaul Karabalaeva, dotter till en ledare i förbundet, den 24 augusti. Google tillkännagav den 8 juni att de stänger den kazakiska versionen av sökmotorn, Google.kz, för att regeringen försökt tvinga dem att bara använda servrar inom landet vilket gör det lättare för dem att övervaka sökningar. Begäran kom som en del i regeringens centralisering av nyhetskällor som har tvingat många sidor med ett domännamn på .kz att föra all sin trafik genom lokala servrar. – Viljan att forma internet till nationella sektioner är oacceptabel och oförenlig med internets natur. Vi är glada åt Google som svarade genom att vägra vika sig för regeringens tryck och istället tvingade dem att tänka om, säger Reportrar utan gränser. Kazakstan, som är en ”kontrollerad demokrati” och Centralasiens snabbast växande land, rankas som nummer 162 av 178 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex från 2010.