Det har väckt farhågor eftersom att TV-bolaget varit hotat tidigare, senast under 2010. Den senaste attacken orsakade bara materiella skador. Den skedde däremot tätt inpå två andra attacker i samma del av norra Mexiko, som har en historia av våld.
– Våldet mot media verkar eskalera ju närmare den 1 juli det blir, då presidentvalet är, säger Reportrar utan gränser.
– Att strypa informationsflödet är att göra det enklare för drogkartellerna och deras medhjälpare. Våldsbrotten kommer återigen att vara en viktig fråga i valrörelsen, det är därför viktigt att ha fri media.
– Efter sex år av stark offensiv mot narkotikahandeln har mer än 50 000 människor dödats, och mänskliga rättigheter har undergrävts. Hur ska presidentkandidaterna återställa rättsstaten? Vilka konsekvenser ska det få att attackera en journalist? Det frågar sig Reportrar utan gränser. Den senaste attacken mot Televisa inträffade strax efter att en bilbomb exploderat utanför kontoret vid dagstidningen Exprosa. Även den attacken orsakade enbart materiella skador.
Lika oroväckande var en skottlossning mot redaktören Victor Montenegro, El Contralor, under natten den 24 mars i staden Durango. Han är även bidragsgivare till tidningarna Contralineas och Lobo Times. Endast journalistens mor, som bor tillsammans med sin son, var på plats under attacken. Lyckligtvis klarade hon sig utan skador. Montenegro själv har inga idéer om varför han attackerades.– Jag är medveten om att jag inte kan skriva om narkotikafrågor, och inte göra något undersökande arbete om det området. Men, jag är fortfarande en kritisk journalist som skriver om sociala problem, säger Victor Montenegro till Reportrar utan gränser.
Mexixo rankas som land 149 av 179 i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex. Under de senaste tio åren har 80 journalister dödats, och 14 har försvunnit spårlöst. Ett steg framåtReportrar utan gränser är nöjd med att högsta domstolen nyligen frikände två journalister som åtalats för ”orsakat psykiskt lidande”.Åtalet mot Eduardo Huchim, som jobbar på tidningen Emeequis och Rubén Lara på tidningen Rumbo de México, väcktes efter att de publicerat officiella dokument som rör byggandet av nya lokaler för skatte- och förvaltningsdomstolen. De anses ha förolämpat de personer som är med i artikeln. Journalisterna tvingades betala enorma skadestånd och förbjöds från att nämna ämnet eller citera officiella dokument.
– Det är en seger för yttrandefriheten, efter tre år av fem månaders väntan, säger Hucim till Reportrar utan gränser. – Det kommer vara prejudicerande att kunna begränsa skyddet av en offentlig persons rykte, för det som rör allmänheten, som i detta fall, säger journalisternas advokat Perla Gómez Gallard.