Bonnier News stödjer RSF:s insamling till journalister i Gaza

Reportrar utan gränser har startat en insamling för att hjälpa journalister som bevakar konflikten i Gaza. Genom ett större ekonomiskt bidrag från Bonnier News kan RSF nu förstärka stödet med bland annat personlig skyddsutrustning, psykologisk och ekonomisk assistans samt ett kommande pressfrihetscenter. 

– Läget är förfärligt just nu. Vi har startat en insamling här i Sverige och via vårt huvudkontor i Paris förmedlas stöd till journalister i Gaza. Eftersom det av uppenbara skäl är svårt att få in material i Gaza har stödet hittills mest bestått av att vi förmedlat pengar så att journalister kan köpa datorer, kameror, batterier för att kunna jobba, men även mat och förnödenheter för att överleva, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Genom sin lokala partner ARIJ har RSF kunnat stötta över 50 journalister. Utöver materialutrustning har RSF försett journalister med ”fältkontor” som innehåller internetrouter, madrasser, tältsängar kuddar, samt tillhandahållit solceller för laddning av telefoner. RSF har också byggt ett särskilt tält för kvinnliga journalister.

– Bonnier News uppdrag att försvara det fria ordet och oberoende journalistik känns viktigare än någonsin. Konfliktområdena kring Israel-Gaza är en väldigt utmanande miljö för journalister att verka i, dessutom en miljö som våra egna journalister har problem att få access till. Att stötta de riktade insatser som Reportrar utan Gränser gör i området känns väldigt viktigt, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News.

Pressfrihetscenter

Under de kommande veckorna ska Reportrar utan Gränser via sin franska moderorganisation Reporters sans Frontieres (RSF) öppna ett pressfrihetscenter i Beirut. Syftet är att skala upp det stöd som redan ges samt maximera skyddet för journalister i området. RSF kommer att tillhandahålla personlig skyddsutrustning, ekonomisk och psykologisk assistans och utbildning i fysisk säkerhet och första hjälpen.

Centrets verksamhet ska även möta behoven hos journalister i Västbanken, Jordanien och södra Libanon. För att bäst matcha behov med stöd ska RSF tillsammans med samarbetspartners i regionen bedöma situationen från vecka till vecka.

– I takt med att journalister faktiskt kan lämna Gaza erbjuder vi en möjlighet att särskilt stötta dessa journalister i närområdet. I ett första skede prioriteras finansiering av personlig skyddsutrustning (skottsäkra västar, hjälmar), första hjälpen-kit men också inköp av generatorer och solceller, säger Katarina Carlsson, verksamhetschef på Reportrar utan Gränser.

 

Vill du eller din organisation eller företag också stödja insamlingen till journalister i Gaza? Mejla oss gärna  givarservice@reportrarutangranser.se eller ring på 072-308 05 23 så pratar vi vidare.

Foto: AFP